1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Bivši župan ipak ostao bez stana u Zagrebu

- Marketing-spot_imgspot_img

Ministarstvo hrvatskih branitelja uskratilo je suglasnost bivšem sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću za povlašteni otkup trosobnoga stana u zagrebačkom naselju Borovje, piše u petak Jutarnji list.

Navedeni stan su Žinić i njegova obitelj koristili 27 godina, od 1994. godine kada mu je dodijeljen na korištenje. Trosobni stan Žinić je zadržao i nakon što mu je nakon Oluje država na korištenje dodijelila obiteljsku kuću u Glini.

Ministarstvo branitelja objasnilo je da je Žinić otkup stana zatražio temeljem članka 98. Zakona o braniteljima koji se stupio na snagu 2018. godine, a suglasnost za otkup uskraćena mu je nakon što su razmotrene “stambene, socijalne, zdravstvene i ekonomske okolnosti Ive Žinića, utvrđene zapreke te način korištenja i podmirivanja dospjelih novčanih obaveza s osnove korištenja stana”.

U prijašnjem Zakonu o braniteljima nije bilo tog članka kojim su kasnije proširena prava branitelja, a predviđen je za ‘iznimne slučajeve’ branitelja i članova obitelji po nizu kriterija. Žinić je zahtjev za otkup stana podnio davno, no povukao ga je 2008. godine kada je zatražio da mu država daruje kuću u Glini.

Tada je zahtjev za otkup stana morao povući jer od države u vlasništvo nije mogao dobiti dvije nekretnine. No, nastavio je koristiti stan u Zagrebu. Ipak, Ministarstvo branitelja je 2013. pokrenulo postupak njegovo iseljenja. Općinski građanski sud u Zagrebu 2016. godine je presudio da su Žinićevi bespravno koristili stan, no Županijski sud u Zadru je ukinuo tu presudu i postupak vratio na ponovljeno suđenje. Postupak je zatim privremeno obustavljen jer je Žinić, zahvaljujući članku 98. Zakona o braniteljima, iznova podnio zahtjev za otkup, piše Jutarnji list.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti