16.9 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

U tijeku sanacija urušnih vrtača u Mečenčanima

- Marketing-spot_imgspot_img

U Mečenčanima traje sanacija urušnih vrtača zatrpavanjem različitim frakcijama materijala.

Nakon što su proteklih nekoliko dana trajali zemljani radovi na raščišćavanju i otvaranju “grla” same vrtače, alpinisti iz Siska jučer su pomogli izvođaču radova u postavljanju geokompozita (geotekstil i žičana mreža) do samog dna vrtače.

Kako je rekla voditeljica ispostave Hrvatskih voda iz Siska Tatjana Dovranić Kardaš sve je proteklo po planu i sukladno projektu kojega su izradili profesori sa zagrebačkog građevinskog fakulteta.

Jedino iznenađenje u odnosu na projekt jest da je trebalo kopati metar više u grlu vrtače kako bi se ona potpuno ispraznila. Riječ je, kaže, o najzahtjevnijoj vrtači jer je najveća i locirana između dvije obiteljske kuće.

Profesor Mario Bačić sa Zavoda za geotehniku zagrebačkog građevinskog fakulteta kao jedan od projektanata kaže da je najrizičniji dio posla prošao savršeno, misleći na postavljanje i fiksiranje geokompozita.

“Jučer smo obišli i preostalih 6 vrtača, 4 u Mečenčanima i 2 u Borojevićima koje ćemo započeti sanirati čim završimo ovu najveću. Zatrpavanje je počelo krupnim kamenjem, prema vrhu sve sitnijim frakcijama da bi sam površinski sloj poravnali zemljom i humusom.” – rekao je Bačić.

Riječ je o ukupno 7 vrtača koje treba sanirati jer su neposredno uz obiteljske kuće zbog koji one imaju crvenu naljepnicu i ljudi su ih morali napustiti.

Radovi na sanaciji svih 7 vrtača trajat će 30-tak radnih dana, a trošak je procijenjen na 350 tisuća kuna.

Izvor https://potresinfo.gov.hr/

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti