5 C
Sisak
Petak, 28 siječnja, 2022

Županijska uprava se iselila, gimnazijalci ušli u njihove prostore

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisačko-moslavačka županija i Gimnazija Sisak potpisale su u ponedjeljak Sporazum kojim se županijski uredi daju na privremeno korištenje školi, objavljeno je na konferenciji za medije. U potpunosti su prostori u Rimskoj 28 preuređeni u učionice i kabinete i opremljeni za novi početak nastave.

“Tražili smo čvrst i siguran objekt u centru grada u kojem bi se moglo smjestiti 20 razrednih odjeljenja i ovo je bila najvažnija odluka. Mi možemo biti smješteni na bilo kojoj lokaciji, a djeca moraju biti na prvom mjestu” – istaknuo je župan Ivan Celjak.

Riječ je o prostoru ukupne površine 650 kvadratnih metara, preuređenom u deset velikih učionica za 20 razrednih odjeljenja, učenika upisanih u tri smjera; jezični, opći i prirodoslovno-matematički. Radovi i prethodna potrebna dokumentacija su bili gotovi za mjesec dana.

Time su donedavni uredi župana i službenika županijske uprave na adresi Rimska 28 u Sisku, postali školski objekt za 372 učenika sisačke gimnazije i 51 djelatnike Gimnazije, dok se njihova škola ne obnovi. Nove učionice su u potpunosti opremljene, objekt je u samom centru grada Siska, odmah uz autobusni i željeznički kolodvor, blizu svih dodatnih sadržaja.

Nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine, zgrada Gimnazije Sisak pretrpjela je velika oštećenja i označena je kao neupotrebljiva. Upisana je u Registar kulturnih dobara te je od strane škole, uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, pokrenut postupak javne nabave za izradu elaborata o građevinskom stanju, glavni projekt cjelovite obnove i projekt proširenja i uređenja zgrade.

Učenici Gimnazije Sisak drugo polugodište nastavne godine 2020./2021. koju su obilježile pandemija i razoran potres, provodili su on-line, dok nisu prebačeni u novu Strukovnu školu Sisak gdje su se izmjenjivali s učenicima navedene škole pohađajući fizičku nastavu tek svaka dva tjedna.

“Sigurnost i potrebe djece su nam na prvome mjestu, nije bilo dvojbe oko ustupanja ureda službenika za potrebe odvijanja nastave sisačkih gimnazijalaca, mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji i smjestili u staroj zgradi tzv. bivše Komande. Dat ćemo sve od sebe da se oštećena zgrada Gimnazije Sisak obnovi, te učenicima omogući nastava na starom mjestu, a ujedno i sačuva zgrada kao kulturno dobro“ na konferenciji za medije rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije te obišao mlade gimnazijalke i gimnazijalce u njihovim novim prostorima.

Inače, na području županije je ove godine prvašića u osnovnim školama više, za čak 109, no ukupni broj učenika koji pohađaju osnovne i srednje škole i ove se godine smanjio.

(sisak.info, smz.hr)

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti