18.6 C
Sisak
Utorak, 28 rujna, 2021

Skandal u Kutini: snimke o uhljebljivanju HDZ-ovaca i HSLS-ovaca – čeka se USKOK

- Marketing-spot_imgspot_img

Ogroman je skandal u Kutini, vezan uz stranačka i koalicijska zapošljavanja vladajuće koalicije u gradsku tvrtku Eko Moslavina. Direktorica tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila s velikom količinom materijala otišla je u USKOK, prijaviti pritiske od strane HDZ-a i HSLS-a, a nakon toga je svoju priču izrekla i novinarima 24 sata.

Od subote u tim novinama izlaze transkripti koji svjedoče jadu i bijedi lokalne politike. 

Oporbena koalicija SDP – Hrvatski Laburisti – Nezavisna grupa građana,zbog otkrivenih kaznenih djela traži od gradonačelnika Kutine Zlatka Babića (HDZ) i predsjednika Gradskog vijeća Davora Kljakića (HSLS) da odmah podnesu ostavke na svoje dužnosti.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je donio odluku o raspuštanju i županijske organizacije HSLS-a i kutinskog ogranka stranke upravo zbog otkrića 24sata o kupovini vijećnika i uhljebljivanju u Kutini. Davor Kljakić je predsjednik županijskog HSLS-a, u koaliciji je s HDZ-om i na gradskoj i županijskoj razini. Predsjednik je i gradskog vijeća Kutine gdje HSLS ima tri vijećnika i podržava HDZ-ova gradonačelnika Zlatka Babića. U obrazloženju raspuštanja županijske organizacije jasno stoji da je razlog Kljakićeva afera.

A svi čekaju rekaciju USKOK-a obzirom da transkripti jasno pokazuju kako je ovdje riječ o kaznenim dijelima trgovine utjecajem.

Adrijana Cvrtila je direktorica kutinske tvrtke Eko Moslavina, a u ekskluzivnoj ispovijesti za 24sata, opisala je kako je godinama uhljebljivala niz HDZ-ovaca i HSLS-ovaca. Također, svjedočila je kako je potpisivala ugovore o zapošljavanju kojima su kupovani vijećnici potrebni za podršku HDZ-ovom gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću i njegovom koalicijskom partneru HSLS-u kojeg je vodio Davor Kljakić. Radi se o ozbiljnim kaznenim djelima za koja su zakonom predviđene zatvorske kazne, a dosad je za takvu trgovinu jedini osuđen bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Činila je to, rekla je za 24sata, po nalogu gradonačelnika Babića i njegovog koalicijskog partnera Kljakića. On je predsjednik gradskog vijeća i donedavno je vodio lokalni HSLS.
Cvrtila je i sama HSLS-ovka, a postala je direktorica prije četiri godine, zahvaljujući političkom sporazumu HDZ-a i HSLS-a. Detaljno je opisala kako su dizali cijene, otpuštali ljude, uhljebljivali podobne, preko tvrtke kupovali vijećnike u zamjenu za glasove na vijeću, a samo od zapošljavanja po nalogu Babića i Kljakića, firmi je napravljena šteta od oko 2,4 milijuna kuna. Među zaposlenima su članovi HDZ-a, HSLS-a, Kljakićev kum, šefica mjesnog odbora, djeca i bračni drugovi političkih partnera… Cvrtila je sve prijavila Uskoku.

Kad su aktere suočili s optužbama, negirali su ih. No, snimke koje su počeli objaviti pokazuje da je sve rečeno istina.

24sata su u posjedu snimljenih razgovora između Kljakića i Cvrtile, iz kojih je razvidno da je Cvrtila u svom svjedočenju govorila istinu, uključujući i detalje sprege gradonačelnika Babića i Kljakića. Također, posjeduju i korespondenciju između vijećnika Dražena Kindermana kojemu je Cvrtila morala zaposliti sina u zamjenu za njegovu ruku na vijeću. Kinderman je, prema porukama, ovo učinio u dogovoru s Babićem.

Snimka kompilira dva razgovora. Prvi razgovor sa šefom kutinskog HSLS-a Davorom Kljakićem, aktualnim potpredsjednikom Županijske skupštine, snimljen je u rujnu prošle godine.

U njemu Kljakić viče na Cvrtilu, prijeti joj i traži da na poslu drži Matiju Smolu, sina predsjednika mjesnog odbora HDZ-a u Slatini, iako mu je istekao ugovor u radu. Također, Kljakić zahtijeva da na poslu ostane i Marijana Bolarić, HDZ-ova predsjednica lokalnog mjesnog odbora, iako ni ona nije imala što raditi i provela je 84 dana kod kuće primajući plaću.

Nekoliko dana kasnije, Kljakić u razgovoru s Cvrtilom priča da je razgovarao s gradonačelnikom. Nalaže Cvrtili da nakon isteka ugovora mora na posao vratiti već spomenutu Bolarić uz još dvije zaposlenice, iako borave kod kuće i primaju plaću. Nalaže i da Smola mora raditi. Objašnjava joj da će Grad Kutina dati novac za otpremnine drugih radnika Eko Moslavine kako bi se stvorio prostor za podobne. Štoviše, govori joj da će Grad dozvoliti odvoz otpada iz drugih gradova kako bi se imalo za plaće HDZ-ovih i HSLS-ovih uhljeba, a spominje se i transakcijski minus ako bude potrebno za njihove plaće.

24sata posjeduje i preslike komunikacije između Cvrtile i Dražena Kindermana, nezavisnog vijećnika čiji sin je trebao biti zaposlen u Eko Moslavini, u zamjenu za njegovu podršku na vijeću, posvjedočila je Cvrtila. Iako nije mogao proći liječnički pregled za pomoćnog radnika, zaposlen je kao voditelj reciklažnog dvorišta. U porukama, koje mogu poslužiti kao dokaz za kazneno djelo kupovine vijećnika, vidljivo je da se Kinderman o svemu dogovarao s gradonačelnikom Zlatkom Babićem.

Transkript

“- Dobro jutro! Bio sam kod Zlatka danas od 7.30-8h i sve dogovorio. Sa 3.2 da bude primljen, vi danas imate sastanak kod Zlatka. On će nakon sastanka to potvrditi, pa te zamoljavam da to riješite. Ja sam mu rekao da ima kućica otvorenih po novoj sistematizaciji. Čujemo se i naravno vidimo, ja sam sutra slobodan pa mogu s malim doći do tebe, ili još danas! LP – šalje Kinderman.
– Ok, čujemo se sutra. LP – odgovara Cvrtila.
“Suglasan da se mali zaposli”
Nakon toga, dolaze i druge poruke.
– Poštovana, danas u 13h imao sam sastanak u uredu gradonačelnika u vezi Repušničkih susreta. Nakon tog sastanka ostao sam s gradonačelnikom, on je suglasan sa svime da se mali zaposli. Sin mi je dao otkaz sa 31.1 i sad me svaki dan naziva i pita kad počinjem raditi. Mislim da ja to nisam zaslužio – šalje Kinderman.
– Bok! Dražene, meni Zlatko do danas nije niti spomenuo ništa o tvome malome. Ja čekam da mi on kaže. Što napraviti? – pita Cvrtila.
– Ne znam više što da kažem, on je meni rekao da je dva puta s tobom razgovarao, i s Kljakićem i s Babićem u Lonjskom polju bio u subotu, i oba dva su suglasni da se to odmah riješi – odgovara Kinderman.
Na kraju, kad je bilo jasno da će mu sin biti zaposlen, on piše: Hvala ti za sve, u meni ćeš imati uvijek prijatelja i potporu.

Drugi tonski zapis je razgovor sa Darkom Kousekom, vijećnikom koji je u prošlom mandatu otišao iz SDP-a u stranku Milana Bandića, te je glasao za ključne odluke poput proračuna.

Kousek je od ranije bio zaposlenik Eko Moslavine, a Cvrtila je za 24sata ispričala kako mu je, zbog pritisaka Babića i Kljakića, u dva navrata morala povećavati plaću. Jednom pred glasanje o proračunu, a drugi puta godinu i pol kasnije kada je trebao proći jedan rebalans u vijeću.

– Prvo sam mu na godinu dana digla plaću 2018. godine. Drugi puta, u proljeće 2020. nisam htjela, ali su pritisci i telefonski pozivi Babića i Kljakića bili konstantni jer je išao rebalans proračuna. I na kraju sam mu digla plaću na rok od šest mjeseci, a on je podržao proračun. On uopće nije bio potreban tvrtki jer sam već imala osobu koja obavlja posao javne nabave – svjedočila je Cvrtila.

Kousek je novinarima negirao optužbe, a nakon razgovora otišao kod Cvrtile i povjerio joj se ne znajući da je upravo ona izvor za tekst. I taj razgovor je snimljen, a u njemu priznaje što je učinio te opisuje kako nema materijalnih dokaza za kupovinu vijećnika.

Na još jednoj snimci koju posjeduje 24sata, Kousek opet potvrđuje da je s gradonačelnikom dogovarao povećanje plaće.

TRANSKRIPT

“Cvrtila – Zvao me Babić pa je nešto spominjao neki aneks. Što ste se dogovorili? I kakav aneks si ti njemu spominjao?
Kousek – Je, razgovarali smo. Znači bilo je ono, ili stimulacija ili aneks. Rekao sam da mi stimulacija u biti ne pokriva tipa 20 posto, to mi je do 2.7, kako smo onda imali. Znači, ako bi išli na 3.0, kako je cijelo vrijeme bilo govora, onda mi stimulacija to ne pokriva. Morao bi biti neki aneks. Jer imao sam aneks, ako se sjećaš, dala si mi ga lani, koji mi je istekao… Imao sam ga godinu dana, on je istekao i sad to bi mi onda bilo nešto konkretno, na neki duži period. Mislim na godinu dana, ako se dotad ne bi što mijenjalo (…)”

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti