6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Obilježena 30. godišnjica ustrojavanja 120. brigade „Ban Toma Bakač“

- Marketing-spot_imgspot_img

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade HV „Ban Toma Bakač“ danas je obilježila 30. godišnjicu ustrojavanja 120. brigade „Ban Toma Bakač“ u nazočnosti Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i brojnih drugih uzvanika. 

U spomen poginulim braniteljima zapaljene su svijeće kod spomenika u Parku Dr. Franje Tuđmana i položeni su vijenci kod središnjeg križa na groblju Viktorovac. Kod bivše vojarne Barutana održana je svečana akademija tijekom koje su se prisutni prisjetili ratnog puta 120. brigade te su dodijeljene zahvalnice svima koji su podupirali rad Udruge.

– Više od 2500 građana Siska u sastavu 120. brigade branilo je grad, pri tome je poginulo 27 branitelja. Pripadnici brigade držali su obrambene položaje od Pole do Komareva, Novog Sela, Novog Pračna, Mošćenice do Vurota i Bresta, rečeno je prilikom obilježavanja na kojem je sudjelovao i predsjednik RH Zoran Milanović koji je u Sisku uručio i odlikovanja zapovjednicima brigade.

Posmrtno je brigadni general Vlado Hodalj, ratni zapovjednik 120. Brigade, dobio odlikovanje reda Kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu. Odlikovanje je primila obitelj pokojnog generala, koji je preminuo krajem lipnja ove godine. Njegovu zamjeniku Viktoru Šprajcu predsjednik je uručio odlikovanje Reda bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Na svečanosti su govorili i Davorko Vidović, pomoćnik zapovjednika za političju djelatnost 120. brigade Hrvatske vojske “Ban Toma Bakač” i saborski zastupnik, bojnik u miru Viktor Šprajc, ratni načelnik topništva 120. brigade i zapovjednik 2. zone obrane grada, pričuvni bojnik Zlatan Vavro, pomoćnik načelnika Stožera za operativne poslove u zapovjedništvu Brigade, gradonačenica Siska Kristina Ikić Baniček te državni tajnik Darko Nekić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda.

FOTO: sisak.hr

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti