18.6 C
Sisak
Utorak, 28 rujna, 2021

Milanović: Obnova ide presporo, ne može se sitno parničiti oko plota ili tarabe

- Marketing-spot_imgspot_img

 Predsjednik Republike Zoran Milanović ustvrdio je u ponedjeljak kako obnova nakon potresa ide presporo, upozorio je da ćemo, ako se tako nastavi, izgubiti Petrinju te poručio da “kada je u pitanju Banija neke stvari treba slomiti” jer se “ne može sitno parničiti oko plota ili tarabe”.

„Ne događa se ništa, nažalost sporo to ide i ako se tako nastavi izgubit ćemo Petrinju”, upozorio je predsjednik RH nakon svečanog ispraćaja 5. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju.

Upitan o dinamici obnove uzvratio je: „To nikada nije bilo lako i nije moguće da bude lako zbog vlasničko pravnih odnosa, no ako nešto želite riješiti srušiti ćete neke barijere i možda napraviti privremeno neku malu štetu i malu pogrešku i nepravdu koju ćete kasnije ispraviti”.

Da smo se tako rukovodili, ustvrdio je, ne bismo napravili niz stvari. “Primjerice Hrvatske ne bi imala autoceste koje su sagrađene, isplanirane i financirane u roku dvije godine, da se išlo od tarabe do tarabe, od plota do plota, od avlije do avlije trajalo bi kao turski ratovi, 300 godina”, dodao je.

Ističe Petrinja i Glina su mali gradovi i ne bi trebali biti ‘prekrupni zalogaj’, a novi Zakon o obnovi lako je donijeti.

Milanović smatra da treba zadužiti jednu ili nekoliko ključnih osoba koje bi imale financijske ovlasti uz kontrolu te tako riješiti stvari. Pritom je povukao paralelu s obnovom u Gunji nakon poplave za koju je kazao da je riješena u par mjeseci, a slične je veličine kao Glina.

„Kada je u pitanju Banija neke stvari treba slomiti, ne može se sitno parničiti oko plota ili tarabe, uđi brate, uđi s bagerima, napravi reda u gradu, netko će se parničiti netko će se tužiti ali riješiti će se usput, u protivnom ostati ćemo bez grada”, zaključio je Milanović.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti