5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Gradonačelnica kažnjena jer USKOK-u ne da dokumentaciju – USKOK zanima Ledena dvorana

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) kažnjena je s 10.000 kuna jer je odbijala sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu dati traženu dokumentaciju vezano uz izvide koje provodi USKOK u Sisku, piše Večernji list.

Kazna joj je izrečena u listopadu lani, na što se ona žalila te joj je žalba odbijena krajem travnja, a ta presuda objavljena ovih dana na elektronskoj oglasnoj ploči Županijskog suda u Zagrebu.

Kako se vidi iz presude sisačka je gradonačelnica dostavu traženih dokumenata uvjetovala time da joj se kaže protiv koga se vode izvidi te za koja kaznena djela. Sudac istrage je to odbio otkriti jer su, po Zakonu o kaznenom postupku, izvidi tajni te joj je, kako je odbijala dostaviti dokumente, izrekao kaznu, kao ovlaštenoj osobi Grada Siska, od 10.000 kuna uz prijetnju kaznom zatvora ako nakon toga ne postupi po zahtjevu.

Gradonačelnica se žalila na tu odluku, tražeći da se oslobodi plaćanja novčane kazne što joj je odbijeno. Naime, Zakon o kaznenom postupku, ističe se u odbijanju žalbe, jasno propisuje da su sva državna tijela, organizacije, banke i druga pravna tijela dužni dostaviti Državnom odvjetništvu podatke koji se od njih traže. Što je gradonačelnica odbijala učiniti pa je kažnjena.

Zakon za odbijanje dostave traženih podataka propisuje kaznu do 50.000 kuna odgovornoj osobi, dok pravnoj osobi prijeti kazna do 5 milijuna kuna.

No, kako saznajemo USKOK-u i sucu istrage dosadilo je očito čekati kooperativnost sisačke gradonačelnice pa su proteklog tjedna inspektori po nalogu USKOK-a i suca istrage ušli u Gradsku vijećnicu i još neke gradske objekte te zaplijenili određenu dokumentaciju.

Gradonačelnica je za portal Telegram rekla kako pretpostavlja kako je USKOK izvide pokrenuo temeljem prijave HDZ-a što je objavljeno na tiskovnoj konferenciji te kako je „u pitanju nalog HDZ pravosuđa da im dostavim audio zapis sjednica gradskog vijeća i zapisnike kolegija gradonačelnika. S obzirom da su se pozvali na članak Zakona o kaznenom postupku 206. g, stavak 2., koji obvezuje banke i državna tijela na dostavu dokumenata, a nikako jedinice lokalne samouprave, i s obzirom da su transkripti sjednica javno objavljeni, a da kolegij gradonačelnika ne postoji, pa tako niti zapisnici s nečega što se naziva kolegij, niti sam mogla, niti htjela ispuniti zahtjev HDZ pravosuđa“.

“Nalogodavci i izvršitelji na kavi su dogovorili da me kazne. Kakva vlast, takvo pravosuđe, takva država. Njihov sud ne poštujem i neću poštovati nikada” – poručila je novinarki Telegrama gradonačelnica objašnjavajući kako je pod sastankom na kavi mislila na HDZ-ovog Branka Bačića koji je snimljen u gradu u društvu sudaca Ivana Turudića, Miroslava Šeparovića i Vinka Mioča.

No, kako doznajemo, još od prošlog ljeta USKOK istražuje gradnju Ledene dvorane u Sisku i to temeljem dostavljene im dokumentacije koja uključuje i određenu e-mail korespondenciju.

USKOK-ovi istražitelji krenuli su u provjeru tvrdnji iz te dokumentacije, no u Gradu Sisku su naišli na nesuradnju. No, dok je sudac istrage kaznio gradonačelnicu za tu „nesuradnju“ dotle je u međuvremenu najmanje dva puta USKOK ipak ušao u gradske prostorije. Prije nekoliko mjeseci bio je u Ledenoj dvorani, gdje su se obavljele određene izmjere po nalogu suca, a prošlog tjedna zaplijenili su inspektori dokumentaciju iz Športsko rekreacijskog centra, koji upravlja Ledenom dvoranom, te same Gradske vijećnice. Istražuju se radovi na dvorani i priprema projekta, a istražiteljima je suspektno i to da nema građevinskog dnevnika kojeg je izvođač dužan voditi za vrijeme izvođenja radova.

U današnjem priopćenju klub vijećnika sisačkog Gradskog vijeća, s HDZ-om na čelu, ističe se da sisačka gradonačelnica iza sebe ima nekoliko prijava. Klub vijećnika postavlja pitanje zašto gradonačelnica Kristina Ikić Baniček opstruira rad hrvatskog pravosuđa i ne dopušta uvid u službenu dokumentaciju.

“To nije prvi slučaj da SDP-ova gradonačelnica ne poštuje sudske odluke, sjetimo se pravomoćne presude u slučaju sisačkoga hokejskog kluba Siscia i djece koja su prosvjedom tražila svoja prava, a koja im je sisačka gradska vlast uskratila. Sve afere i sumnje u kriminal sisačke gradske vlasti tijekom dugog osmogodišnjeg mandata dovele su pred zid sisačku političarku jer je u velikoj opasnosti i upitan njezin tek započeti novi četverogodišnji mandat. Sisačka javnost predugo čeka rasplet ove situacije. Što skriva ona koja neprestano prstom ukazuje na druge, a svoje dokumente drži pod ključem? Čega se boji Kristina Ikić Baniček?” stoji na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik kluba vijećnika Tomislav Kralj.

Rješenje (1)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti