Naslovnica Vijesti Sisak Obilježen dan oslobođenja Siska i 76. obljetnica pobjede nad fašizmom

Obilježen dan oslobođenja Siska i 76. obljetnica pobjede nad fašizmom

Grad Sisak i Udruga antifašističkih boraca i antifašista „Brezovica“ Sisak organizirali su u srijedu, 5. svibnja, program obilježavanja 76. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dan oslobođenja Siska u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika podignutom u čast antifašističkih boraca u Parku dr. Franje Tuđmana.

Obilježavanje je nastavljeno promocijom knjige Marijana Cvetkovića „Sjećanja o prijeđenom putu“ koja tematizira razdoblje Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razvoja koje je autor proživio i bio sudionik brojnih povijesnih događanja. Memoarska građa vezana uz Drugi svjetski rat na području Siska i njegove okolice izuzetno je rijetka stoga ova knjiga predstavlja vrijedan izvor za istraživanje povijesti toga razdoblja, ali i onog nakon rata. Ta se građa čuvala u Gradskom muzeju Sisak te je objavljena na inicijativu Udruge antifašističkih boraca i antifašista „Brezovica“ Sisak, financirana je sredstvima Grada Siska, a izdavač je Gradski muzej Sisak.

Knjigu je predstavio povjesničar Hrvoje Klasić, a govorili su još gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista „Brezovica“ Sisak Zvonko Rastovac.

Komentirajte