Naslovnica Potres u Petrinji, Glini, Sisku i okolici U sisačkoj bolnici započeli s prvim radovima obnove

U sisačkoj bolnici započeli s prvim radovima obnove

Kratkoročni i dugoročni planovi za revitalizaciju sisačke bolnice bili su tema obilaska bolnice resornog ministra Vilija Beroša.

“Ona je dosad predstavljala značajnu zdravstvenu instituciju za ovaj kraj, tako mora biti i ubuduće. Ono što sam zamolio, uz podršku Vlade i ministarstva da oni sami, oni koji tu žive i osjećaju bilo i potrebe ovog naroda, sugeriraju koji bi to pravci kretanja bili, s obzirom na vrlo specifičnu situaciju dosad, da je sisačka bolnica bila na tri lokacije, dislocirana.“, rekao je ministar.

Dogovoreni su, ističe ministar, već neki koraci.

„Moramo čim prije se konsolidirati, promisliti što hoćemo i dalje odrediti pravac kretanja. Napominjem i veliku mogućnost koja nam se pruža, a to je mogućnost financiranja iz sredstava EU fondova. Ta sredstva će uvijek biti dostupna za one projekte i ideje koje su utemeljene. Naš je zadatak utemeljiti jedno takvo rješenje koje će biti odgovor na zdravstvene potrebe ove županije u budućnosti”, istaknuo je ministar.

Od 5. siječnja u sisačkoj bolnici su hospitalizirana 223 bolesnika. Broj pacijenata u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, pregledanih u ambulantama je 1927 te su obavljene 772 dijagnostike.

“Ovi podaci ukazuju na volju koja je pokazana i koju ravnatelj s vodstvom bolnice iskazuje da bi pružio zdravstvenu pomoć”, ocijenio je ministar zdravstva.

Izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo zdravstva pridonijelo adekvatnom odgovoru zdravstva, u smislu redistribucije bolesnika. Sve zagrebačke i okolne bolnice uvezene su, kaže, u jedan povezani sustav gdje komuniciraju kroz brzu telefonsku liniju 24 sata dnevno. Dosad nije bilo većih problema u transportiranju bolesnika prema drugim bolnicama.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović jer rekao da dva šatora ispred bolnice ostaju dok se ne obnovi zgrada kirurgije, gdje će biti mjesta i za internistički odjel.

“Mogu reći da smo već započeli s određenim obrtničkim radova na odjelu oftalmologije, to će nam povećati broj hospitaliziranih bolesnika za 12 kreveta, što je u ovim uvjetima ipak značajno. Već smo u traženju ponuda da bi se obavili obrtnički radovi na zgradi kirurgije, planiramo da bi ti radovi trajali otprilike 30 do 40 dana. Radio bi se kat po kat i završetak te zgrade bi značajno utjecao na poboljšanje zdravstvene zaštite žitelja naše županije.“, izvijestio je ravnatelj dodajući da bolnica trenutno ima 50 kreveta za bolesnike, a dnevno umjesto nekadašnjih 1200 postupaka, obave do 350.

Dijagnostičke postupke obavljaju, kaže, kao i prije, a specijalističke ambulante koje su radile prije rade i sada, ali u nešto manjem obimu.

„Specijalizanti idu u Kutinu, a svaki tjedan do pet specijalista ide u Kutinu, Novsku i Topusko. Osim toga mi šaljemo naš automobil po krv iz DZ Glina i na taj način određujemo hormone i tumorske markere te im putem CEZIH-a pošaljemo”, rekao je Dujmenović.

Komentirajte