Naslovnica Potres u Petrinji, Glini, Sisku i okolici SISAK: 412 “crvenih” i 792 zgrada sa žutom naljepnicom, velike su potrebe...

SISAK: 412 “crvenih” i 792 zgrada sa žutom naljepnicom, velike su potrebe za statičarima

U velikoj dvorani Javne vatrogasne postrojbe gradonačelnica Kristina Ikić Baniček osvrnula se u ponedjeljak na trenutačnu situaciju na području grada Siska.

„Ovim putem još jednom apeliram na glavni stožer i potpredsjednika Vlade Medveda da mobilizira statičare pod hitno. U Sisku su obavljena 3353 pregleda i preostalo im je još 6025 objekata. 412 je označeno kao neupotrebljivo, a 792 privremeno neupotrebljiva. Na području Siska trenutno se nalaze 73 stambena kontejnera, ali samo je 31 u funkciji jer je samo 31 spojen na električnu energiju. Ponovno apeliram na nadležne , prije svega na Vladu i HEP upravu da ekipiraju Elektru Sisak na način da se kontejneri promptno mogu spajati na grijanje, a ne da nam pet dana stoje prazni kontejneri, a ljudi trebaju smještaj“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

U kontejnere je trenutno smješteno 80 ljudi, a uskoro će se osposobiti i hotel Panonija. Jučer je obavljen detaljniji pregled, a država će mobilizirati hotel i angažirati građevinske tvrtke. U školskim sportskih dvoranama, koje su na raspolaganju potrebitima od prvog dana, jutros je bilo 153 ljudi.

„Nakon 16 sati iz dvorane OŠ 22.lipanj i OŠ braće Ribar ljude ćemo premjestiti u SD Brezovica, a iz Brezovice dalje u stambene kontejnere. Prioritet imaju višečlane obitelji i osobe čiji objekti imaju crvenu oznaku“, rekla je gradonačelnica te se osvrnula i na početak novog polugodišta.

„Osvrnula bih se i na vrlo neozbiljnu izjavu pomoćnika ministra Karina iz Ministarstva obrazovanja koji je izjavio da je Ministarstvo osiguralo da se nastava u Sisku može odvijati po A modelu. Nije Ministarstvo obrazovanja apsolutno ništa u gradu Sisku osiguralo. Grad Sisak i vatrogasci, DVD-i, Gradsko društvo Crvenog križa i gradska uprava su osigurali i obavijestili Ministarstvo prije tri dana da se nastava može od 18.siječnja odvijati po A modelu. Nastava neće biti moguća u tri objekta. Djeca iz PŠ Topolovac ići će u školu u Budaševo. Djeca iz OŠ Ivana Kukuljevića će ići u OŠ 22.lipnja, a učenike iz Galdova organizirano ćemo autobusima Auto prometa prevoziti u Bobetko. Što se nas tiče, nema razloga da nastava 18.siječnja ne počne, naravno u skladu sa svim epidemiološkim mjerama“, kaže Ikić Baniček.

Na području Siska od samog su početka aktivni i vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Sisak uz kolege iz drugih DVD-a i vatrogascima iz drugih županija odradili su oko 4000 intervencija.

„Uz vatrogasce bila su prisutna i komunalna poduzeća, HGSS, različiti alpinisti, volonteri i druge institucije. Moram spomenuti da je u tih 4000 intervencija bilo i par lakših ozljeda vatrogasaca i par oštećenja vatrogasnih vozila pa smo jučer, nakon cijelog dana padanja snijega odlučili da prestajemo sa svim operativnim aktivnostima otklanjanja neposredne opasnosti od pada predmeta sa visine. Prevelik je rizik. Narednih dana nećemo raditi na tome, nego ćemo napraviti plan i nastojati otkloniti i servisirati vozila. U proteklih 14 dana vidjeli smo da nema objekta u Sisku na kojem nismo djelovali, koji nije oštećen. Svim građanima smo došli na poziv, a ima još posla i za dalje. Riječ je o velikim stambenim zgradama koje imaju velike dimnjake tako da su to intervencije koje mi tehnički ne možemo odraditi. Sada moramo uključiti velike građevinske kranske dizalice i ekipe koje će odrađivati taj posao“, objasnio je zapovjednik JVP Sisak Miroslav Golub.

Komentirajte