18 C
Sisak
Subota, 13 kolovoza, 2022

Medved: Građani Siska su sigurni od poplava

- Marketing-spot_imgspot_img

Djelatnici Hrvatskih voda pred završetkom su gradnje druge linije obrane nasipa na rijeci Savi u Galdovu kod Siska nakon što je taj nasip teško oštećen u potresu.

Rasjek koji je nastao na nasipu bio je dubok i do četiri metra. Druga linija obrane nasipa dugačka je oko 500 metara i u slučaju velikog podizanja vodostaja bit će dovoljna za obranu od poplava.

Radove na gradnji nasipa posjetio je i čelnik Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Izrazio je zadovoljstvo viđenim te kazao kako je ovo pokazatelj da nadležne institucije brinu o svim aspektima zaštite stanovništva.

„Nasip je u takvom stanju da nema smisla sada ga sanirati, nego su Hrvatske vode pristupile izradi druge linije obrane, kroz oblik prstena. Ako dođe do visokog vodostaja, da voda završava u jezeru i da ne napravi neku drugu štetu. Kroz naredni dan ili dva ovo će biti završeno, građani su sigurni što se tiče možebitnih ugroza od poplava. Ovo je dokaz naših kvalitetnih i pravovremenih odluka te naših profesionalnih službi“ istaknuo je Tomo Medved.

Nakon potresa terenskim obilaskom uočena su ozbiljnija oštećenja nasipa na ukupno 7 lokacija od kojih su 4 lokacije na lijevoj obali rijeke Save (Galdovo, Hrastelnica, Palanjek i Tišina Erdetska), 2 lokacije na desnoj obali rijeke Kupe (most Brest i na lokaciji u blizini budućeg UPOV-a Petrinja) te 1 lokacija na lijevoj obali Kupe (Stara Drenčina). Potrebno je naglasiti kako se radilo o ozbiljnim oštećenjima (pukotine na nekim mjestima prodiru i nekoliko metara u dubinu te više stotina metara u dužini nožice nasipa).

Zbog utvrđenih oštećenja na regulacijsko zaštitnim vodnim građevinama na području malog sliva Banovina za područje Sisačko – moslavačke županije, 30. prosinca 2020. od 14:00 sati proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava. Također, u sljedećem razdoblju moguće je očekivati utvrđivanje i dodatnih oštećenja na drugim lokacijama.

Sve dionice nasipa na području Sisačko – moslavačke županije i dalje se kontinuirano obilaze. Povoljna je okolnost što za sada nisu uočene štete na dva ključna objekta za zaštitu od poplava grada Siska (ustava Prevlaka i ustava Trebež).

Hrvatske vode su žurno započele s hitnim sanacijama najkritičnijih lokacija na lijevom savskom nasipu u Galdovu (31. prosinca 2020.) i Palanjku te na desnom kupskom nasipu u Petrinji (lokacije most Brest i Krnjica).

S danom 3. siječnja 2021. završena je sanacija pukotina na nasipu na lokaciji most Brest kod Petrinje.

S danom 4. siječnja 2021. započeli su i radovi sanacije na lijevom kupskom nasipu u Staroj Drenčini, odnosno započelo se s izgradnjom pristupnog puta do predmetne lokacije.

S danom 7. siječnja 2021. nastavljeni su radovi hitnih sanacija na lokacijama Galdovo (pristupni put u dužini 700 m i druga linija obrane od box barijera punjenih zemljanim materijalom u dužini 1.000 m, visina 3-4 metra), Palanjek (pristupni put u dužini 250 m i druga linija obrane od box barijera punjenih zemljanim materijalom u dužini 250 m, visina 3 metra), Stara Drenčina (sanacija postojećeg puta uz nasip u dužini 1.100 m i izgradnja novog pristupnog puta u dužini 1.400 m – izvedeno 1.100 m) i Krnjica (izgradnja pristupnog puta u dužini oko 2.500 m – izvedeno oko 1.650 m).

Do sada je angažirano: 25 djelatnika Hrvatskih voda, 122 djelatnika licencirane tvrtke, 7 bagera, 8 kombinirki, 4 buldozera, 2 valjka, 1 kamion s labudicom za prijevoz strojeva, 40 kamiona, 3 traktora, 2 traktorske pumpe, 4 muljne pumpe i 4 agregata za rasvjetu.

Zadnje novosti
Ostale novosti