Naslovnica Vijesti Sisak Podignuta optužnica zbog nespuštanja branika u Starom Pračnu, radniku HŽ-a prijeti 5...

Podignuta optužnica zbog nespuštanja branika u Starom Pračnu, radniku HŽ-a prijeti 5 godina zatvora

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podiglo je pred Općinskim sudom u Sisku optužnicu protiv 53-godišnjeg radnika Hrvatskih željeznica koji je 7. rujna, oko 15 sati, u mjestu Odra Sisačka zaboravio spustiti polubranike na željezničkom prijelazu uslijed kojeg je došlo do naleta vlaka na vozilo i teškog ozlijeđivanja 57-godišnjeg vozača automobila.

Naime, na željezničko-cestovnom Pračno prijelazu se polubranici spuštaju ručno, a 53-godišnjak to nije učinio, iako je prethodno primio najavu da nailazi teretni vlak. Zbog toga je vlak naletio na automobil, u kojem se nalazio samo vozač, te ga pritom udara odgurao više od 200 metara od prijelaza. Vozač je zadobio teške ozljede.

Optužnicom se okrivljenog 53-godišnjaka tereti da je postupio protivno Prometnom pravilniku Hrvatskih željeznica i olako držeći da neće ugroziti druge sudionike u cestovnom i željezničkom prometu te ga se tereti za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, za što mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Riječ je željezničko-cestovnom prijelazu u Starom Pračnu, između kolodvora Sisak i Greda gdje mještani već godinama upozoravaju kako se na ovom prijelazu događa da branici ne budu spušteni iako su radnici HŽ-a za to zaduženi. Zbog sličnog događaja na ovom prijelazu je 2012. bio prijavljen tada 53-godišnji radnik HŽ-a iz Lipovljana, također zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. On je također zaprimio najavu o prolasku vlaka, no polubranike spustio nije, a neposredno prije prolaza vlaka koji prometuje od Siska prema Zagrebu preko pružnog prijelaza svojim automobilom, u kojem su se nalazile njegova supruga i dijete, prešao je 34-godišnji stanovnik naselja Staro Pračno. Srećom, u zadnji tren izbjegli su nalet vlaka. Alkotestiranjem je bilo utvrđeno da je radnik HŽ-a bio tada pod utjecajem alkohola od 1,48 promila dok u ovom aktualnom slučaju 53-godišnjak nije bio pod utjecajem alkohola.

FOTO: Ilustracija

Komentirajte