Naslovnica Vijesti SMŽ Župan predstavio proračun za 2021. od gotovo 1,3 milijardi kuna

Župan predstavio proračun za 2021. od gotovo 1,3 milijardi kuna

Župan Ivo Žinić je uz nazočnost predsjednice Županijske skupštine Ivanke Roksandić i zamjenika župana Romana Rosavca, održao javnu prezentaciju Proračuna Sisačko-moslavačke županije za 2021. godinu.

U uvjetima borbe za suzbijanje pandemije COVID-19 ovo je predstavljanje obuhvatilo daleko manji broj nazočnih nego je uobičajeno.

Konsolidirani Proračun za sljedeću godinu iznosi 1,298 miliajrdi kuna (uključujući i ustanove kojima upravlja županija), 50-ak milijuna više nego ove godine. Projekti koji su u realizaciji bit će nastavljeni, rekao je župan.

„Želimo nastaviti dobar kontinuitet povlačenja sredstava iz EU, gdje smo najveći dio ulagali u zdravstvo, ali i u inovativne tehnologije“, rekao je župan, najavljujući početak gradnje Regionalnog centra kompetencija u bivšoj vojarni u Sisku.

Župan je za naredno četverogodišnje razdoblje najavio i razvoj čitavog niza projekata vezanih za razvoj gaming industrije, na razvoj solarnih tehnologija, centar svemirskih tehnologija, kao i poduzetničke inkubatore za proizvodnju odnosno testiranje baterija za električne automobile, za drvnu industriju i druge tehnologije.

“Najveći dio otpada na zdravstvo i socijalnu skrbu, gotovo 65% Proračuna. Blizu 30% otpada na školstvo i obrazovanje. Vjerujem da je to nastavak dobrog kontinuiteta i politike da ulažemo svake godine u školstvo, mlade i nove projekte.” – rekao je Žinić.

Dobar dio sredstava ide u gospodarstvo, a minusi u Proračunu odnose se na predfinanciranje i sufinanciranje projekata iz fondova EU, nastavio je župan: “Tako da smo u ovoj godini pokrenuli i jedan kredit za te projekte u iznosu 80 milijuna kuna, a do kraja godine imat ćemo kratkoročni kredit na godinu dana od 25 milijuna kuna. Time ćemo zatvoriti ovu godinu na jedan kvalitetan način, riješiti i neka dugovanja koja imamo i krećemo sljedeće godine od nule. Očekujemo da neće biti veći pad proizvodnje i zapošljavanja te je proračun sukladno novonastalim uvjetima prilagođen.”

„Vjerujem da će Proračun zadovoljiti i socijalne potrebe naših stanovnika, u tom dijelu i kod skrbi za hrvatske branitelje nisu smanjivane pozicije“, zaključio je župan Ivo Žinić te iskazao nadu da će sljedeća godina donijeti i uvjete za normalno poslovanje.

Cjelovitu prezentaciju Proračuna SMŽ možete pogledati putem sljedeće poveznice: https://prezi.com/view/lkZu0JPvKBtRFdPqElPb/

 

Komentirajte