Naslovnica Vijesti SMŽ Obilježena 29. godišnjica stradanja civila u Baćinu

Obilježena 29. godišnjica stradanja civila u Baćinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je, kao prvi predsjednik Vlade, bio na komemoraciji za nevine žrtve u Baćinu gdje su pripadnici srpske paravojske 21. listopada 1991. ubili najmanje 56 hrvatskih civila.

Općina Hrvatska Dubica svake godine 21. listopada prigodnom komemoracijom obilježava godišnjicu stradanja nevinih civila i odaje dužnu počast svim stradalim civilima te svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na području Općine Hrvatska Dubica. Ove godine obilježava se 29. godišnjica stradanja 56 nevinih civila, čija su tijela ekshumirana u proljeće 1997. godine iz masovne grobnice u naselju Baćin.

U znak sjećanja na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu koji su živjeli na području Općine Hrvatska Dubica ili su ovdje stradali, u Baćinu su kod spomenika kod crkve zapaljene svijeće, a kod Spomen obilježja su i položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Programu obilježavanja, nazočio je i Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Marijan Mareković, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora Ivan Celjak te potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Župan je istaknuo kako su na području Sisačko-moslavačke županije pronađene 44 masovne grobnice, dok je više od 1600 civila i 560 hrvatskih branitelja ubijeno je ili poginulo tijekom Domovinskog rata.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako je njihova dužnost nastaviti s procesuiranjem svih ratnih zločina te kako žrtve Baćina nisu zaboravljene.

Izrazivši sućut članovima obitelji žrtva koje su 21. listopada 1991. ubijene u Baćinu, premijer Plenković istaknuo je da je na tom mjestu mučki ubijen najmanje 71 hrvatski civil, čiji su posmrtni ostaci dosad ekshumirani, dok su identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 56 osoba.

Istaknuo je da je Hrvatska Dubica, naseljena hrvatskim stanovništvom, u Domovinskom ratu postala simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.

“U masovnoj grobnici Baćin skela, drugoj najvećoj nakon Ovčare, ekshumirano je 56 žrtava, a identificirano 44, dok je u 15 pojedinačnih grobnica, ekshumirano još 15 žrtava, od kojih je 12 identificirano”, naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo da su gotovo sve identificirane žrtve Hrvati, više od pola su bile žene, a većina ih je u trenutku ubojstva bilo starije od 60 godina.

Taj se ratni zločin dogodio u tijeku najvećih borbi Domovinskog rata te nakon okupacije šire okolice Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice. Na tom je području u svojim selima tada ostalo još oko 120 hrvatskih mještana, koji su popisani 20. listopada 1991. i odvedeni u vatrogasni dom u Hrvatsku Dubicu te seoski dom u Cerovljanima.

Tijekom noći jedan je dio privedenih pušten, a drugog je jutra njih najmanje 56, autobusom uz oružanu pratnju, odvezeno u Baćin, gdje su ih pripadnici policijskih postrojbi SAO Krajine, pod rukovodstvom zapovjednika Milicije Steve Borojevića, zvanog Gadafi, na predjelu Skelište ubili iz automatskog vatrenog oružja.

“Premda nikoga nisu ugrožavali, ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima”, poručio je dodavši da je pokolj nad stanovnicima Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana jedan od većih zločina predstavljenih u Tužbi Republike Hrvatske protiv Republike Srbije za genocid.

Istaknuo je da je za sve te zločine neupitna odgovornost agresorske JNA, srpskih pobunjenika i paravojnih postrojbi samoproglašene SAO Krajine. Podsjetio je da su za zločin u Baćinu, na 125 godina zatvora u odsutnosti osuđena sedmorica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i ondašnje paravlasti.

Za taj su zločin u Hagu, između ostalih, optuženi i Slobodan Milošević, koji je umro prije izricanja presude, i Mile Martić, koji je osuđen na 35 godina zatvora, dodao je.

Kazao je da su te presude važne “kako ne bi bilo dilema o tome što se ovdje dogodilo i tko je kriv za ove zločine”.

“Naša je dužnost da nastavimo s procesuiranjem svih ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja”, poručio je Plenković i istaknuo da je odnos prema žrtvi hrvatskih branitelja i civila ispit savjesti za svakoga od nas.

Istaknuo je da se u Baćinu, Hrvatskoj Dubici i Cerovljanima još uvijek traga za 24 nestala hrvatska civila, a da se od traganja za nestalima neće odustati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

FOTO: sisak.info, vlada.hr, smz.hr

Komentirajte