24 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

„3,2,1 – KAS“ uz Europski tjedan mobilnosti

Datum:

Marketing

Udruga „Kas”, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga invalida rada Grada Siska, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak” u suradnji s Udrugom „Bravo”obilježavajući Europski tjedan mobilnosti održali su u Galdovu, kraj Siska, u nedjelju, 20.rujna edukativno-sportsko-rekreativno druženje pod nazivom „3,2,1 – KAS“.

Svake godine Europski tjedan mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22.rujna fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je „Krećite se s nama“. Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema „Sigurno hodanje i biciklizam“ i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja – hodanje. Tako je hodanje, terapijsko jahanje, vježbanje poboljšanja mobilnosti, ali i savjetovanje i edukacija roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom bio i sadržaj druženja članova četiri udruge iz Siska i Petrinje.

Polaznicima terapijskog jahanja – djeci, mladima i odraslim članovima udruga s teškoćama u razvoju i invaliditetom te članovima obitelji koji su u nedjelju posjetili Udrugu KAS Jasminka Bušić ponudila je individualnu fizioterapeutsku procjenu i motoričke testove, asvim polaznicima druženja pružila je savjete za poticanje dodatnog razvoja fine i grube motorike kroz fizioterapeutske vještine, prevenciju razvoja dodatnih anomalija u posturi tijela kroz vježbu, savjete za jačanje oslabljene posture kroz vježbu, korekciju lošeg držanja, pozicioniranje, te jačanje kako tjelesnih tako i mentalnih sposobnosti.

Članovi udruge invalida rada Grada Siska, a u skladu s porukom ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti „Krećite se s nama“ promovirali su važnost kretanja za starije osobe s invaliditetom predstavljajući program nordijskog hodanja, a svi sudionici na kraju su zajedno, pod stručnim vodstvom Jasminke Bušić odradili vježbe poboljšanja mobilnosti, cirkulatorne vježbe, vježbe poboljšanja opsega pokretljivosti i mobilnosti.

Jasminka Bušić, predsjednica je Udruge BRAVO – udruge za zaštitu zdravlja, prevenciju bolesti i tjelesnu aktivnost, bacc. fizioterapeut s više od 20 g. radnog iskustva u struci, prvi fizioterapeut u SMŽ u neurorazvojnoj ambulanti u Sisku, nositelj licence Vojta terapeut, certifikata Munhen funkcionalna razvojna dijagnostika 1.godine života i certifikata Temelji kineziološke dijagnostike u dojenačkoj dobi. Doeducirani je Bobath terapeut u Spec.bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak, aktivna članica WTPO – svjetske organizacije fizioterapeuta i aktivna članica međunarodnog tima za prevenciju skolioza.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Nagrađeni sisački učenici s najboljim rezultatima na državnim natjecanjima

Za učenike koji su postigli izvrsne rezultate na državnim...

Čak 32% više učenika u sisačkom Ljetnom boravku

U ponedjeljak, 24. lipnja, ponovo u Sisku kreće u...

Sisak će dobiti novih 400 mjesta u vrtićima

Završena je izgradnja i krenulo je uređenje okoliša novog...