Naslovnica Vijesti SMŽ Održana središnja komemoracija rujanskih Dana sjećanja u Petrinji

Održana središnja komemoracija rujanskih Dana sjećanja u Petrinji

Središnja komemoracija rujanskih Dana sjećanja u Petrinji održana je u srijedu, u spomen na 16.rujna 1991. Kada je Petrinja doživjela velika razaranja.

Tog dana ranjeno je 40-ak vojnika i civila, a kod Nove bolnice i Vile Gavrilović zarobljeno i strijeljano 17 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde.

„Svjedočili ste komemoraciji koja je po 26.put održana u Petrinji. Krenulo se nakon prve masovne grobnice koja je bila locirana i otkrivena na Vili Gavrilović. 598 žrtava na području Petrinje govori koliki je obim stradanja bio ovdje u Petrinji. Na području Petrinje imamo osam masovnih grobnica, to je trećina od svih masovnih grobnica koje se nalaze na području naše Sisačko-moslavačke županije, to su Vila Gavrilović, Nova Bolnica, Taborište, Marinka, Središnje gradsko groblje, Glinska Poljana i izgradnji je u mjestu Sibić, s tim da se još ima lokaliteta koji se istražuju jer za dosta njih ne znamo gdje su. Ono što trebamo poručiti hrvatskoj javnosti, za zločine na području Petrinje do dana današnjeg još nitko nije odgovarao. I ako mi dozvolite, ne mogu a da ne iskažem svoje ogorčenje i razočarenje, jer danas smo ponovno vidjeli ovdje da su došli izaslanici, koji su naši ratni prijatelji, ali su izaslanici, nisu ni predsjednik Vlade, ni predsjednik Republike, ni predsjednik Hrvatskog sabora, ni ministar unutarnjih poslova, ni ministar hrvatskih branitelja, ni ministar obrane. Ovih 598 imena zaslužuje da im državna vlast oda dužnu počast, to se još nije dogodilo svih ovih godina. Do sada još ni jedan predsjednik Republike nije bio ovdje, ni jedan predsjednik Vlade, ni jedan predsjednik Sabora. Gospodo kada se mislite ukazati?“, rekao je Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje.

“Ovdje se treba postaviti pitanje i generacije će postavljati pitanje, tu gdje se stvarala Domovina, koliko je Domovina vratila ovdje onoga što je trebala vratiti, napraviti, ali to je pitanje za povijest. Nadam se da u našoj budućnosti ćemo svi skupa zajedničkim radom doprinijeti da ta pitanja ne postavljamo. Grad Petrinja je svoje odradio u Domovinskom ratu, mi sada očekujemo državu, očekujemo institucije, očekujemo Predsjednika, predsjednika Vlade.“ – poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.

„Danas ovdje u ime predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske mogu poručiti da Petrinja nije ostavljena, jer često puta čujemo i rečenice i izjave ovdje da je Petrinja ostavljena, da je Vukovar sve, ali nije Petrinja ostavljena. Vjerujem da ćemo već na godinu ili narednih godina imati drugačiju sliku Petrinje i mogućnosti življenja u ovom gradu. – dodao je na komemoraciji župan Ivo Žinić, koji je bio izaslanik premijera i predsjednika Sabora.

Sjećanje na 16. rujna 1991. započelo je misom zadušnicom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile koju je u župnoj crkvi sv. Lovre predvodio petrinjski dekan i župnik župe sv. Lovre, Josip Samaržija u zajedništvu s ostalim svećenicima dok je kod spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku održana središnja komemoracija gdje je prigodnu molitvu prevodio Dragan Grizelj, župnik župe Svetog Bartola u Hrastovici i župnik župe Pape Ivana Pavla II.u Petrinji.

Nakon kratke molitve, uz polaganje vijenaca i svijeća kod spomenika, pročitana su imena svih 598 poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata u gradu Petrinji. Mogla se razgledati i prigodna izložba ratnih fotografija sisačkog fotografa Borisa Savića, koja je u ovoj prigodi bila postavljena na otvorenom, uz spomenik.

Komentirajte