Naslovnica Crna kronika Kod Popovače i Lipovljana uhvaćeni šverceri migranata

Kod Popovače i Lipovljana uhvaćeni šverceri migranata

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je 4. rujna 2020. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1993.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 2. Kaznenog zakona. 

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 27-godišnjak 3. rujna 2020., postupajući zajednički i dogovorno s dvije nepoznate osobe (organizator i vodič), u nakani da se okoristi, za unaprijed obećanu novčanu nagradu u zasad neutvrđenom iznosu, nakon što je prethodno s unajmljenim teretnim kombi vozilom u šumskom predjelu južno od Novske preuzeo državljane Narodne Republike Bangladeš, znajući da se oni ilegalno nalaze na teritoriju Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da ih je smjestio u teretni prostor opisanog kombi vozila svjestan da ono nije namijenjeno prijevozu osoba te da u njemu nema sjedala i sigurnosnih pojaseva za prijevoz putnika, niti otvora za strujanje svježeg zraka, zbog čega im je bilo otežano disanje. Policijski službenici zaustavili su okrivljenika oko 14,50 sati na autocesti Bregana-Lipovac kod odmorišta Lipovljani i spriječili u daljnjem prijevozu prema Zagrebu.
Okrivljenik je ispitan u državnom odvjetništvu te je nakon ispitivanja pušten na slobodu.

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku je, po primitku kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke, protiv dvoje hrvatskih državljana (1977. i 1999.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326. stavka 2. Kaznenog zakona, ispitalo dvoje osumnjičenika i protiv njih donijelo rješenje o provođenju istrage.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 5. rujna 2020., nakon prethodnog dogovora i dobivenih uputa od nepoznatih osoba, u nakani da se okoriste za unaprijed obećanu novčanu nagradu, prethodno na nepoznatoj lokaciji preuzeli državljane Pakistana i Bangladeša, za koje su znali da su nezakonito izvan graničnog prijelaza ušli u Republiku Hrvatsku, a potom ih smjestili u tovarni prostor kombi vozila koji nije namijenjen za prijevoz osoba i nema dovoda svjetlosti i zraka. Osnovano se sumnja da su ih vozili s namjerom da ih dovezu do područja Italije, no u tome su ih spriječili policijski službenici oko 00,30 sati na autocesti kod čvora Popovača.

Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Sisku prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv oba okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), koji je sudac istrage prihvatio i odredio im istražni zatvor.

Komentirajte