Naslovnica Crna kronika Talijani uhićeni kod Novske pri prijevozu ilegalnih migranata

Talijani uhićeni kod Novske pri prijevozu ilegalnih migranata

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv petorice državljana Italije (1986., 1990, 1993., 1997. i 1995.) zbog postojanja osnovane sumnje da su 27. kolovoza 2020. počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma iz članka 326.stavak 2. i 1. Kaznenog zakona. 

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 27. kolovoza 2020., zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani da se okoriste za točno neutvrđeni novčani iznos, a nakon zaprimljenih uputa od, za sada nepoznate osobe, s kamper vozilom na području mjesta Rajić preuzeli više državljana Bangladeša i Afganistana bez putnih i osobnih isprava, koji su nezakonito prešli granicu Republike Hrvatske. Osnovano se sumnja da su ih smjestili u kamper vozilo u malom prostoru, bez ugrađenih sjedala, otvorenih prozora i adekvatne ventilacije te su ih prvookrivljenik i drugookrivljenik prevozili u smjeru Novske, dok su trećeokrivljenik, četvrtookrivljenik i petookrivljenik, kao prethodnica ispred njih upravljali drugim vozilom, sve u cilju da upozore prvu dvojicu okrivljenika na policijske ophodnje i omoguće im neometan prijevoz ilegalnih migranata do vanjske granice Republike Hrvatske, no u tome su ih zatekli policijski službenici 27. kolovoza 2020. u 23,00 sata na području Novske.

Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Sisku prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku), koji je sudac istrage prihvatio i odredio im istražni zatvor.

Komentirajte