Naslovnica Crna kronika Za 500 do 600 eura po osobi prevodili strane državljanje preko granice

Za 500 do 600 eura po osobi prevodili strane državljanje preko granice

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv J. V. (1982.), Z. M. (1981.), F. K. (1963.) i Ž. K. (1974.) zbog počinjenja kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. (4. 8. 2020.)
Optužnicom se I., II. i III. okr. stavlja na teret da su se tijekom siječnja 2020., u Zagrebu, Glini te drugim mjestima u Hrvatskoj, a nakon što je prethodno I. okr. s nepoznatim osobama iz Bosne i Hercegovine za 500 do 600 eura po osobi dogovorio nedozvoljeno prevođenje većeg broja stranih državljana preko državne granice iz BiH u Hrvatsku te njihov prijevoz do Zagreba, povezali u zajedničko djelovanje u cilju da se materijalno okoriste nedozvoljenim prevođenjem stranih državljana preko bosansko-hrvatske granice. U ostvarenju dogovorenog, strani državljani su na neutvrđeni način prešli izvan legalnog graničnog prijelaza u Hrvatsku na područje Donje Čemernice gdje je potom I. okr. organizirao njihovo preuzimanje i prijevoz od neposredne blizine hrvatsko-bosanske granice do Zagreba ili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Za prijevoz stranih državljana je angažirao III. okr., dok je II. okr. angažirao kao prethodnicu u cilju uočavanja i izbjegavanja policijskih ophodnji, a u jednom navratu i kao vozača stranih državljana. Također je i IV. okr. u jednom navratu bio angažiran kao prethodnica. Na opisani način je, u razdoblju od 2. do 30. siječnja, u deset navrata preko državne granice iz BiH u Hrvatsku prebačeno 48 stranih državljana, za što su I. i II. okr. primili najmanje 23.800 eura.
USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist. Također je predloženo i produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.
Komentirajte