Naslovnica Vijesti SMŽ 20 godina zatvora za ratni zločin u Donjem Hrastovcu

20 godina zatvora za ratni zločin u Donjem Hrastovcu

Milorad Božić (68), bivši pripadnik pričuvnog sastava JNA pravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, odlučio je Vrhovni sud, potvrdivši nepravomoćnu presudu koju je u svibnju lani izrekao Županijski sud u Rijeci, piše Večernji list.

Istom presudom, potvrđena je i oslobađajuća presuda za Cviju Baždara, koji se također teretio za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Božić, zvani Karadža teretio se da je sa Živkom Lončarom koji je u međuvremenu preminuo, prema naredbi zapovjednika postrojbe pričuvnog sastava tzv. JNA Nike Borojevića u rujnu 1991. u Donjem Hrastovcu u kamion ukrcao trojicu civila i petoricu uhićenih pripadnika MUP-a RH. Odvezli su ih na polje, gdje ih je Lončar, koji je i vozio kamion, ubio hicima iz poluautomatske puške. Ostavili su tijela na polju.

Cvijo Baždar oslobođen je zahvaljujući iskazima svjedoka koji ga nisu dovodili u vezu s ubojstvima.

 Božić je rodom iz Donjeg Hrastovca kod Siska, a prebivalište je u vrijeme suđenja imao u Somboru. Državljanin je Srbije i ratni vojni invalid. Baždar, koji navodno također živi u Srbiji, na saslušanju 2013. ispričao je da o ubojstvu osmorice ne zna ništa. Popio je litru rakije i probudio se na nekoj njivi. Kad je u svojstvu osumnjičenika ispitan pred Okružnim sudom u Beogradu 2008., Božić je rekao da je stajao pokraj kamiona, naoružan, s puškom na ramenu, i nije ispalio ni metka. Od komandanta Borojevića tražio je da mu zapovijed o likvidaciji napiše, no ovaj mu je uzvratio da u ratu nema pisanih naređenja, samo usmenih. Dodao je da je pucao Živko Lončar jer mu je u borbi s hrvatskim policajcima ubijen nećak.

Inače za ove zločin Božić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a Baždar oslobođen i 2017., no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. Naloženo je novo suđenje koje je na isti način okončano u svibnju lani, a ta je presuda sada potvrđena.

Božiću i Baždaru je suđeno u odsutnosti, a obrazlažući presudu u odnosu na Baždara Vrhovni je sud naveo da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da su izostali čvrsti i nepobitni dokazi koji su nužni za osudu drugog optuženika za ovaj događaj. 

– Njega je teretio samo iskaz Božića ine postoji niti jedan drugi dokaz niti na razini indicija. Pored toga riječ je o suđenju u odsutnosti. Pravilno je ovaj optuženik zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe – navodi u obrazloženju odluke Vrhovni sud .

Što se pak tiče Božića, Vrhovni su navodi da će jedinstvena kazna zatvora od 20 godina ispuniti svrhu kažnjavanja.

– Riječ je o najtežim kaznenim djelima predviđenim u tadašnjem kaznenom zakonodavstvu Republike Hrvatske. Blaža kazna ne bi ispunila svrhu kažnjavanja niti bi u dostatnoj mjeri izrazila adekvatnu društvenu osudu. Iako optuženik nije osobno ubijao zarobljenike nego ih je ubila druga osoba, opisanim radnjama je na drugi način bitno doprinio ostvarenju kaznenih djela. Time je sudjelovao kao supočinitelj u počinjenju kaznenih djela kojim je ubijeno 8 osoba. Jednako je kao „glavni“ počinitelj vladao situacijom i bez njegovog doprinosa ova kaznena djela niti se ne bi mogla izvršiti. Optuženik je pri tome postupao iz osvete – kaže se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/stajao-i-gledao-ga-kako-ubija-osam-osoba-pa-dobio-20-godina-zatvora-1415343 – www.vecernji.hr

Komentirajte