Naslovnica Vijesti SMŽ Obljetnica napada na glinsku Policijsku postaju

Obljetnica napada na glinsku Policijsku postaju

SONY DSC

26. lipnja 1991. napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4.40 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja Hrvatske neovisnosti.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje ove 29. obljetnice bit će održano prema sljedećem programu:

9.00 sati – Okupljanje ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu,

9.15 sati – Mimohod prema crkvištu sv. Ivana Nepomuka predvođen ratnim zastavama,

9.45 sati – Sveta misa u crkvištu sv. Ivana Nepomuka

10.45 sati – Svečani program i ceremonija podizanja hrvatskog stijega te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, “Suza”,

12.10 sati – Prigodni program “Sigurnost i povjerenje- vaša policija” uz podjelu graha u parku:

Pokazna vježba ATJ Lučko,

Obilazak TT zbora hrvatske policije, preventivno-edukativnih postava i postava promoviranja zanimanja policajac,

Paralelno se odvijaju sljedeći programi:

10.00 sati – Memorijalna utrka “Tomislav Rom” u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Sisačko-moslavačke.

Podsjetimo se – tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991., odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja. Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji.

Komentirajte