6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Oporba napušta Županijsku skupštinu!

- Marketing-spot_imgspot_img

Vijećnici oporbe u Skupštini Sisačko-moslavačke županije od sada više neće sudjelovati u radu Skupštine, smatrajući kako ne žele davati legitimitet ponašanju HDZ-ovog vodstva županije kojim im se spriječava demokratsko pravo sudjelovanja i djelovanja u Skupštini, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji oporbenih vijećnika Sisačko-moslavačke županije.

„Oporbe uopće nema ni u jednom odboru županije, ne dobijamo odgovore na naša pitanja, naša izlaganja se uklanjaju iz zapisnika sa sjednica.“ – rekao je Milan Brigljević, predsjednik županijske organizacije MOST-a.

Kao primjer su istaknuli i kako već dvije godine predsjednica Županijske skupštine ne uvrštava na dnevni red njihov uredno predan zahtjev o stavljanju na dnevni red točke kojom bi se Vladi uputio prijedlog kojim bi korištenje autoceste Lekenik-Zagreb bude besplatno.

„Sve zakonske uvjete smo za uvršatavanje ispunili, no oni, iako imaju većinu kojom taj prijedlog mogu odbiti, to ne žele uvrstiti na dnevni red. Prekršite poslovnik, zakone i nikome ništa. To više ne želimo podržavati“ – dodao je Brigljević istaknuvši kako njihovih 12 vijećnika više neće dolaziti na sjednice Skupštine, dok će SDP, koji nije bio na tiskovnoj, za svoje vijećnike odlučiti naknadno.

Oporbenjaci su istakli kako je situacija kuliminirala na zadnjoj sjednici kada su župan Ivo Žinić i dožupan Roman Rosavec vrijeđali i prijetili HSS-ovom vijećniku Miji Latinu pri čemu predsjednica Skupštine nije reagirala. Snimku sjednice, kažu, ne mogu dobiti već im je rečeno da dođu je preslušati, ako to žele.

„To je sve izgovoreno u prisutnosti načelnika Policijske uprave Sisačko-moslavačke županije pa je očito to poruka da je župan Žinić Bog, da može sve, pa i prijetiti pred načelnikom policije. To više stvarno nema smisla“ – rekao je HSS-ov Mijo Latin.
Osvrnuli su se i na županovu prometnu nesreću od subote , kada je službenim automobilom županije udario u drugu vozilo kojem je oduzeo prednost prolaza.

„Nesreću je izazvao u subotu, na neradni dan, kada je išao na privatne krstitke. Nije mu to prva nesreća, izazvao je lani također jednu sa službenim automobilom. Pitanje je hoće li župan, kao recidivist, ostati bez vozačke dozvole?“ – upitao se saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart.

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovao je i saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja koji je neprihvatljivim ocijenio nedostatak ikakve demokracije u županijskoj skupštini te saborski zastupnik Reformista Darinko Dumbović koji je spomenuo kako HDZ u Sisačko-moslavačkoj županiji dijeli decentralizirana sredstva po stranačkom ključu zbog čega Petrinja, kojoj je gradonačelnik ne dobija gotovo ništa, za razliku od drugih općina i gradova kojima vlada HDZ.

Odgovarajući na optužbe oporbe, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je rekao da su sjednice Županijske skupštine demokratske, javne i transparentne, te kako ih predsjednica Roksandić vodi u skladu s poslovnikom.

Dodao je da vijećnici mogu dobiti odgovore na sva pitanja te da optužbe imaju namjeru destabilizirati rad Županijske skupštine. Ustvrdio je kako je riječ o presliku saborskih rasprava na nižu razinu te je opovrgnuo tvrdnju da je bilo vrijeđanja i prijetnji.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti