Naslovnica Korona virus Županijski javni zavod o koronavirusu i gripi

Županijski javni zavod o koronavirusu i gripi

Nema mjesta panici, ali ima mjesta oprezu – poruka je s okruglog stola održanog u Županijskom zavodu za javno zdravstvo.

“Svjetski zdravstveni stručnjaci porijeklo koronavirusa su utvrdili u Kini, prvi oboljeli registriran je početkom prosinca prošle godine, a oboljenje je povezano s boravkom na lokalnoj tržnici za prodaju mesa. Stoga danas svjedočimo pojavi još jednog virusa koji je evoluirao odnosno mutirao u uzročnika bolesti koji se sa životinja može prenijeti na ljude. No, nakon SARS-a i Mers-a, virusa koji su također svojevremeno bili u vrhu svjetskih vijesti, ovoga je puta situacija ipak nešto bolja i kada je u pitanju stopa smrtnosti i kada je u pitanju spremnost zdravstvenih institucija – napominje dr. Tajana Juzbašić, mikrobiologinja iz županijskog zavoda za javno zdravstvo.

”Ne znamo što su sve to virusu sposobni napraviti. Ovaj smo puta kao znanstvena i medicinska zajednica bili prilično spremni jer je trebalo samo mjesec dana da se virus u potpunosti genotipizira, da se otkrije njegov genotip, da se otkrije kakva se mutacija dogodila i to je ipak jedan veliki uspjeh.” – dodaje dr. Juzbašić.

Epidemiološka služba županijskog zavoda za javno zdravstvo spremna je za eventualno dočekivanje Korone na našem području te za tretiranje oboljelih.

”U našoj županije zasad nemamo nikoga tko bi bio sumnjiv na bolest izazvanu koronavirusom, ali epidemiološka služba i cijela sisačka bolnica spremna je i na tu mogućnost. ”, napominje voditeljica službe, dr. Sonja Pajtlar, a ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović dodaje da su spremni za sigurno stavljanje u izolaciju, što je ujedno i osnovni način sprečavanja epidemije.

Govorilo se i o gripi čija epidemija traje već dva mjeseca, a tek se u protekla dva tjedna razbuktala, što se vidi po povećanom broju pregleda u ambulantama.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, reagirali su promptno. Potvrdila je to i voditeljica Službe za epidemiologiju dr. Sonja Pajtlar.

 „Ove godine je naš Zavod naručio gotovo 50% doza više no prethodnih sezona jer smo vidjeli da se interes za cijepljenje vratio. Dobili smo 18.000 doza i gotovo sve ih potrošili. To je pozitivno i u odnosu na unazad 10 godina, otkako je palo povjerenje, vratili smo se na gotovo one stare količine cjepiva. Što se same epidemije tiče, bez obzira što je krenula ranije, ona tek sada hvata svoj zamah. Broj ukupno prijavljenih oboljelih se kreće između 350 i 400, što je gotovo duplo manje nego u isto vrijeme lani, kada smo krajem siječnja i početkom veljače imali vrhunac s najviše oboljelih s teškom kliničkom slikom. Sada nema tako kliničkih slika i broj oboljelih je puno manji.“ – rekla je dr. Pajtlar.

Je li to tek zamah pa će uskoro biti dosegnut broj od lani ostaje tek vidjeti, no za sada je situacija puno bolja nego u isto vrijeme prošle godine. Nažalost, i ove sezone gripa je uzela ljudske živote, a broj umrlih je za sada dvoje.

FOTO: sisakportal.hr

Komentirajte