Naslovnica Vijesti SMŽ Prva milijarda uspješno apliciranih projekata

Prva milijarda uspješno apliciranih projekata

Župan Ivo Žinić je, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom, kao i direktorom SI-MO-RA-e Marijom Čelnom, u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine, u prostorijama Razvojne agencije SI-MO-RA nazočio konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. i prva milijarda kuna prijavljenih projekata.

Sudionici ovog obraćanja javnosti imali su iza sebe dva okićena drvca, jedno na kojem su posložene kuglice iz svih fondova i odjela i koje su ukupno „teške“ milijardu i sto milijuna kuna, dok su na drugom drvcu bile kuglice koje su predstavljale OPG-ove, mlade poljoprivrednike, koji su ostvarili potporu iz svih natječaja koji su bili dostupni i na njemu su kuglice koje ukupno simboliziraju 152 milijuna kuna.

Projekti koji su izdvojeni na ovoj konferenciji za novinare su poduzetnički inkubator Pismo i razvoj gaming industrije, po čemu je SMŽ prepoznata i cijeloj Hrvatskoj, pa i Europskoj uniji. Trenutno je u izgradnji središnji paviljon županijske bolnice u Sisku, kao i brojni energetski projekti, trenutačno su aktivna 32 projekta energetske obnove.

Župan Žinić je podsjetio na prvu zadaću koju je dolaskom na čelno mjesto u Županiji zadao svim odjelima i službama. Prije pet godina župan je proglasio „opću mobilizaciju“ na sudjelovanje na natječajima, odnosno rekao je kako se ne smije dogoditi da nam promakne ijedan natječaj. Plod takvog rada je i ova prva milijarda kuna prijavljenih projekata.

SI-MO-RA je tijekom ovih proteklih godina ekipirana, u njoj sad radi četrdesetak mladih ljudi, koji vrlo uspješno apliciraju na natječaje i provode projekte.

Važno je za uspjeh bilo i imati viziju, rekao je župan, a i hrabrost da se ona predstavi i pokrene. Na početku je zamisao o vodećoj ulozi SMŽ u gaming industriji dočekana podsmijehom, a sad je taj projekt u punom zamahu. Ustanova za svemirske i inovativne tehnologije primljena je sa skepsom, podsmijehom, ali danas, „uz partnere, tehničke škole, Metalurški fakultet, Učiteljski fakultet uspješno smo ostvarili jednu suradnju sa znanstvenim ustanovama i drugima koji se bave modernim tehnologijama do partnera u jedinicama lokalne samouprave.

„Milijarda kuna je velik novac, nikad iz vlastitih proračuna to ne bi mogli napraviti. Ali nije to milijarda kuna, to je, vjerujem, tisuće radnih mjesta, to je opstanak mladih ljudi,“ rekao je župan.

(smz.hr)

Komentirajte