Naslovnica Vijesti Kultura Alem Biočić izlaže u Petrinji

Alem Biočić izlaže u Petrinji

Izložba “Redefinicija pejzaža” sisačkog akademskog slikara Alema Biočića će se s početkom u 19 sati održati u srijedu, 25. rujna 2019. godine u Interpretacijskom centru baštine Banovine, Gupčeva 31, Petrinja.

Alem Biočić, akademski slikar:
rođen je u Virovitici 1958. godine. U Sisak se s roditeljima doselio 1964. godine gdje živi i danas. Osnovnu školu 22.lipnja u Sisku završio je 1973. godine te se iste upisuje u sisačku Gimnaziju „Vladimir Majder-Kurt“. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1979. godine.

U klasu profesora Vasilija Josipa Jordana upisuje se u trećoj godini studija. Svoja znanja na ALU prenosili su mu među ostalima i profesori: Dalibor Parać, Ivo Friščić, Ferdinand Kulmer, Zlatko Kauzlarić-Atač, Matko Peić i drugi istaknuti hrvatski slikari. Nakon završene Akademije primljen je u Majstorsku radionicu koju su vodili profesori Ljubo Ivančić i Nikola Reiser. Nakon nekoliko samostalnih izložbi primljen je 1986. u članstvo Zajednice umjetnika Hrvatske kao samostalni umjetnik. Godine 1989. prekida status slobodnog umjetnika i zapošljava se kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi Braća Ribar u Sisku.

Uz slikarstvo bavi se ilustracijom knjiga i časopisa (Kurir, Modra lasta, Smib) te grafičkim dizajnom i klasičnim grafičkim tehnikama. Do sada ilustrirao 12 knjiga različitih autora, a pored toga kompletan je autor slikovnice za djecu „Sisački abecedarij“. Objavio je 1997. i 1999. dvije grafičke mape u klasičnim grafičkim tehnikama visokog i dubokog tiska s motivima grada Siska. Godine 2006. objavljen mu je strip „Urota Zrinsko-Frankopanska“ (tekst priredila Đurđica Petković-Biočić). Dobio je prvu nagradu na natječaju Pčelarske udruge Petrinja za logotip 2007. godine. Autor je desetak naslovnica CD-a bajki za djecu koju je objavila sisačka Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Sisačkoj crkvi Uzvišenja svetog križa poklonio je Križni put koji je postavljen u kapelici Sv. Vinka sisačke bolnice dr. Ivo Pedišić.

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Kao branitelj sudionik je Domovinskog rata i nosilac Spomenice Domovinskog rata 1991./1992. godine.

Sudionik je likovnih kolonija u Sisku, Bitoli, Prilepu, Slavonskom Brodu, Lipiku, Voloderu, Pokupskom, Popovači. Izlagao je na dvadesetak samostalnih izložbi i više desetaka skupnih izložbi.

Suprug je Đurđice i otac Katarine.

Komentirajte