1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

“Na vodi” dobio dvije nagrade na 17. Liburnia Film Festivalu

- Marketing-spot_imgspot_img

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji je dodjelom nagrada i priznanja završio 17. Liburnia Film Festival (26. – 30.8.), festival hrvatskog dokumentarnog filma.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Gorana Devića za dokumentarni film “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) i to “za dramaturški preciznu izgradnju međusobnih odnosa svih muških likova koji se nose s teretom iz devedesetih, u usporedbi s jedinim ženskim likom koji utjelovljuje odsutnost svakodnevice koju su izbrisale ratne strahote. Za režiju koja uspijeva dotaknuti temu krivnje, a ne samo viktimizacije”.

Isti dokumentarni film koji se bavi rijekom Kupom i Siskom dobio je i nagradu za najbolji dizajn zvuka. Ona je pripala Martinu Semenčiću za rad na filmu “Na vodi” Gorana Devića “za slojevitu i intimnu zvučnu karakterizaciju riječnog krajolika koji zaogrće sve likove koji se u njega slijevaju”.

Međunarodni žiri ovogodišnjeg LFF-a (Veronika Janatkova, Diana Tabakov, Varja Močnik, Hrvoslava Brkušić i Nadija Mustapić) najboljim filmom ovogodišnjeg festivala proglasio je češko-hrvatsku koprodukciju “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Pink / HBO Europe / Hulahop) češkog redatelja Jana Geberta. Nagrada je filmu dodijeljena “jer je fokusiran na najvažniju društveno-političku pojavu današnjice koju tretira na otrežnjujući i alarmantan način, dok je društvo u nevjerici ili šuti”.

Posebno priznanje žirija 17. Liburnia Film Festivala pripalo je filmu “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović “za inspirativne izjave protagonistice pretočene u zaigrani filmski jezik”. Nagradu publike osvojio je film “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) Andreja Korovljeva koji je ocijenjen visokom prosječnom ocjenom – 4.79. Nagradom za najbolji regionalni film nagrađen je “PLUF!” (Pulska filmska tvornica, 2019.) Elvisa Lenića “za svoju plufističku poeziju koju film evocira kroz humor i jednostavnost”.

Jasenko Rasol proglašen je najboljim direktorom fotografije za svoj rad na filmu “Susjedi” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje “za intiman taktilan pristup prikazu likova i prostora u kojem žive, osobito prikaza njihovog unutarnjeg svijeta”.

Nagradu za najbolju montažu kući je odnijela Čehinja Jana Vlčková, montažerka filma “U slučaju rata”, “zbog ritmičke preciznosti i tajminga u kojem razotkriva protagoniste, od običnih tinejdžera do opasnih vođa”. 

17. Liburnia Film Festival od 26. do 30. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu Opatija donio je devetnaest recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji, odosno pet filmova izvan konkurencije od kojih tri u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U off programu prikazano je još sedam filmova među kojima i tri na ovogodišnju temu brodogradnje. Ukupno jedanaest filmova na LFF-u imalo je premijerna prikazivanja (osam svjetskih, dvije festivalske i jedna hrvatska premijera). Održane su filmske radionice “Prvi put snimam” u izvedbi riječkog Filmaktiva i Restartova “Filmska početnica”, case study filma “Na vodi”, razgovori s autorima te koncerti grupa White on White kojim je festival otvoren, kao i pazinske etno skupine Veja kojim je okončan ovogodišnji LFF.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti