5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Goranu Deviću nagrada na Beldocsu

- Marketing-spot_imgspot_img

Goran Dević dobio je nagradu za svoj film “U ime Republike Hrvatske” na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs u Beogradu.

U okviru kratkometražne selekcije ovogodišnjeg izdanja festivala, najbolji film birao je žiri u sastavu: Aron Sekelj (redatelj), Antigoni Papantoni (koordinatorica industry programa Visions du Réela) i Eroll Bilibani (producent i voditelj DokuLaba na prizrenskom DokuFestu). Jednoglasnom odlukom nagrada je dodijeljena hrvatskom autoru Goranu Deviću za njegov film U ime Republike Hrvatske.

Film prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijskoj reperkusiji koja je uslijedila nakon tog političkog aktivizma. Prikazivanje na Beldocsu filmu je ujedno bila i međunarodna premijera, a sam autor bio je i gost festivala.

‘Riječ je o smjelom, sirovom, elegantno duhovitom, promišljeno strukturiranom, ali prije svega plemenitom autorskom pristupu u prikazu jednog odlučnog ali nepodesnog protagonista, i njegove borbe s kojom se neizbježno solidariziramo.’, stoji u obrazloženju žirija.

Povodom nagrade, Goran Dević je izjavio: ‘Jako sam sretan i zadovoljan jer filmove radim primarno za nas koji živimo na ovim prostorima. Kad mi se dogodi da film bude prihvaćen i prepoznat u prostoru koji mi je bitan, sva muka kojom je film stvoren postaje nebitna. Veliko hvala Beldocsu koji nam je dao priliku da prikažemo film.’

Najboljim dokumentarnim filmom međunarodne konkurencije proglašen je A Lua Platz Francuza Jérémyja Gravayata o rumunjskim obiteljima koje traže svoje mjesto pod suncem u predgrađu Pariza. Centar Ivana Markovića slavio je, pak, u srpskom natjecateljskom programu. Radi se o apstraktnom portretu Sava Centra čiji je opstanak, kao i mnogih drugih monumentalnih zgrada iz jugoslavenskog doba, doveden u pitanje.

Ovogodišnji 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održao se od 8. do 15. svibnja u Beogradu. Zatvoren je svečanom ceremonijom dodjele nagrada najboljim dokumentarnim ostvarenjima te premijernim prikazivanjem filma Električni orgazam za ljude budućnosti srpske autorice Marije Vukić.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti