Naslovnica Vijesti Kultura Predavanje “Oštrostrijelci i topnici na Banskoj krajini u 16. stoljeću”

Predavanje “Oštrostrijelci i topnici na Banskoj krajini u 16. stoljeću”

Ovoga proljeća Državni arhiv u Sisku je nastavilo suradnju s Društvom Terrabanalis Glina novom serijom prezentacija objedinjenih pod naslovom Vojnici Banske krajine – rodovi vojske, odijevanje, naoružanje, svakodnevnica.

Kroz ukupno pet predavanja/prezentacija, etablirani stručnjaci, znanstvenici, profesionalci, ali i hobističkim strastima potaknuti istraživači povijesti upoznat će vas s graničarskim postrojbama na Banskoj krajini, njihovim uniformama, običajima i naoružanju te osnovnim povijesnim kontekstom ovoga područja u razdoblju od 16. do početka 19. stoljeća.

U prethodnim predavanjima predavači prof. dr. sc. Nataša Štefanec te prof. Vladimir Brnardić su posjetitelje upoznali s rodovima vojske na Banskoj krajini u 16. i 17. stoljeću, uniformiranjem I. i II. Banske krajiške pješačke pukovnije te povijesti Banske krajiške husarske pukovnije.

Četvrto predavanje će održati dr. sc. Alexander Buczynski 14.5.2019. godine u 19,00 sati u Državnom arhivu u Sisku, Frankopanska 21 na temu Oštrostrijelci i topnici na Banskoj krajini u 16. stoljeću.

Komentirajte