10 C
Sisak
Subota, 24 veljače, 2024

Počeli radovi na nastavku autoceste od Lekenika do Dvora, ali postoji “caka”…

Datum:

Marketing

Iako nitko to nije očekivao, pomalo nevjerojatno se ipak dogodilo – u petak, 30. ožujka, počela je gradnja nastavke autoceste od Lekenika prema jugu. Stotinjak radnika i podosta tehnike započelo je, doznajemo, gradnju koja ovaj puta ne bi trebala prestati do svog cilja – a to je, opet iznenađujuće, Dvor. Naime, trasa do Siska, tj. Mošćenice je odavno isplanirana, no autocesta je oduvijek imala za plan stići do bosanske granice, negdje oko Dvora. Iako od Siska do granice trasa nije još konačno bila određena, doznajemo da je u tišini proteklih šest mjeseci i to učinjeno, a iz te trase vidljiv je i očiti razlog žurbe sa autocestom.
Naime, nemoguće je ne primjetiti da autocesta prolazi tik do Čerkezovca, i da je, pomalo suludo, tamo i jedini silazak sa autoceste na cijeloj trasi koji se sigurno gradi. Da, iako su ucrtani, neće biti nijednog silaska sa autoceste od Lekenika do Čerkezovca.

„Gledajte, prioriteti su prioriteti. Strateški proioritet države je lokacija za nuklearni otpad i zahvaljujući tome i dobili smo novac za gradnju autoceste iz europskog fonda „Konfuzija i razvoj“. Razumijemo moguće nezadovoljstvo građana Siska i Petrinje koji neće imati, u ovoj fazi, ulaz na autocestu, ali jednostavno prioriteti ove države moraju se znati. “ – rekla nam je glasnogovornica Hrvatskih autocesta Asfaltina Cestarić.

Zamolili smo i glasnogovornika Vlade Marinka Rokvića za komentar početka gradnje autoceste prema Sisku i Dvoru te neizgradnju planiranih ulaza na autocestu sve do Dvora.

„Čujte, to je pomalo nezahvalno, tako nešto pitati. Naime, mi smo najavili nastavak gradnje autoceste i to i činimo. Ispunjavamo naša obećanja. Vjerujte, kad se situacija u državi posloži, a sukladno našim prioritetima, kao i Siska kao jednog od naših prioriteta, silazak u Sisku bi trebao biti izgrađen u prvoj polovici 21. stoljeća. „ – milozvučan je bio glasnogovornik Rokvić.

Zamolili smo za komentar i dužnosnike u Sisačko-moslavačkom HDZ-u.

„Znamo da to zvuči loše, to što neće biti silaska sa autoceste, no gledajte naša središnjica razmišlja za sve nas u dobrom smjeru. I mi ne bi trebali propitkivati strateške planove države. Mi ćemo predložiti, slično kao u slučaju CT uređaja, da, bez obzira što se drugdje grade izlazi sa autoceste na teret HAC-a, da Grad Sisak, Županija i građani skupe novac pa da sami gradimo taj izlaz.“ – rekao je dužnosnik županijskog HDZ-a koji je želio ostati anoniman. Dodao je kako će uskoro Županija organizirati donacijsku prodaju umjetničkih slika kako bi se skupila prva sredstva te da očekuju da slično postupe i drugi gradovi i općine.
Kontaktirali smo i SDP, koji je oporba na razini Županije. A njihov odgovor je bio iznenađujuće konfuzan.

„Gledajte, nije to dobro, mislim dobro je što se gradi, ali nije dobro što se ne gradi silazak sa autoceste. Mi ćemo se morati postaviti prema tome, ali još ne znamo kako. Naime, nama ne paše gradnja autoceste. Mislim, paše nam jer autocesta nama treba. Ali štos je što smo mi uvijek kampanju planirali na tome što nemamo autoceste, i evo na zadnjim izborima smo naručili iste jumbo plakate već i za iduće izbore, bilo je jeftinije. Ne znamo što ćemo sada, nemamo novca za nove plakate…“ – gotovo u suzama završio je naš razgovor s jednim od vodećih SDP-ovaca naše županije.

Bilo kako bilo, bit će zanimljivo narednih 30-ak godina pratiti situaciju s gradnjom autoceste prema Sisku i bosanskoj granici.

Možda vas zanima...

Od 1. do 2. ožujka – Susret graditelja u Sisku

Hrvatska obrtnička komora od 1. do 2. ožujka u...

38 mjeseci nakon potresa Hrvatska pošta se vraća u Caprag

Više od tri godine nakon potresa Hrvatska pošta otvorit...

Otvorena zasjedanja Sinode Sisačke biskupije

Prvo zasjedanje Sinode Sisačke biskupije održano je u srijedu...

Nova umjetna trava na sisačkom Gradskom stadionu

Nova umjetna trava na Gradskom stadionu u Sisku će...