9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Grad Sisak izbacuje Maticu hrvatsku iz prostora

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisački ogranak Matice hrvatske uskoro bi trebao postati beskućnik, sudeći po odluci Grada Siska kojom ovu udrugu izbacuju iz gradskog prostora u kojem su od 2002. godine, piše Večernji list.

U odluci o raskidu ugovora kojeg je Matica hrvatska Sisak imala s Gradom Siskom stoji da Matica u roku od 15 dana mora napustiti prostor „koji je Gradu potreban za druge svrhe“. Iako Matica uredno ispunjava svoje obveze iz ugovora, na tu odluku Grada ne postoji pravo žalbe. Nažalost, u gradskoj upravi nismo doznali koje su to druge svrhe zbog koje Matica mora van iz prostora, obzirom da nam iz Grada nisu odgovorili na postavljene upite.

No, u Matici hrvatskoj Sisak, odakle su se proteklih godina čule kritike na određene poteze vlasti na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček (SDP), smatraju kako je ovo odmazda upravo za te kritike.

Naime, lani su Matici hrvatskoj već smanjena sredstva iz gradskog proračuna za projekte, unatoč tome što je Kulturno vijeće grada Siska podržalo te projekte, no na višoj razini te su njihove odluke promijenjene. To je dovelo i do ostavki u Kulturnom vijeću.

„Samo je 1971. godine nedemokratska vlast udarila na Maticu, ukinula je njezino djelovanje, pozatvarala njezine prvake i članove proglasivši ih neprijateljem vlasti i države, tada je vladao čvrsti boljševizam. Ova Odluka podsjeća na to vrijeme samo su sredstava drugačija: oduzmeš prostor za djelovanje, oduzmeš novce unatoč postignućima Matice, unatoč procedurama koje si sam propisao i doneseš samostalno odluku o drastičnom smanjenju financija, ne treba više“ – kazuje nam Đurđica Vuković, dopredsjednica ogranka Matice hrvatske u Sisku koja kazuje kako je to postupak kojim vlast želi kontrolirati „nepodobne“.

Odlukom o raskidu ugovoar o korištenju prostora Matica je, kazuju u toj udruzi, dovedena u nezavidni položaj i upitna je provedba ovogodišnjih planiranih programa i realizacija već potpisanih Ugovora s Ministarstvom kulture. No, neće se predati.

„Već smo potražili pomoć i podršku naših sugrađana i suradnika na društvenim mrežama i u medijima. S gradskom vlasti tražimo razgovor i promjenu Odluke, a ako to izostane tražit ćemo pravnu pomoć i zaštitu. Obratili smo se i čelnicima svih političkih stranaka u Sisku i tražili potporu. A ako sve to padne u vodu osmislit ćemo i druge akcije. “ – ističe Đurđica Vuković, a prenosi Večernji list.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti