5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

Devićev “Na vodi” dobio posebno priznanje žirija Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu

- Marketing-spot_imgspot_img

Dugometražni dokumentarni film redatelja i scenarista Gorana Devića Na vodi dobio je posebno priznanje žirija 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu u natjecateljskoj sekciji Međunarodnog dugometražnog dokumentarnog filma.

Posebno priznanje djelu Gorana Devića Na vodi dodijelio je međunarodni žiri u sastavu: finska redateljica Mika Kaurismäki, tuniška producentica Dora Bouchoucha te litvanski autor Laimonas Briedi.

‘Posebno priznanje odlučili smo dati filmu koji nas je dirnuo jer na lijep način prikazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ožiljke rata. Htjeli bismo zahvaliti redatelju i protagonistima na rijeci što su nas podsjetili da ni u jednom ratu nema pobjednika te da se, nakon svega, treba nastaviti sa životom’, stoji u službenom obrazloženju žirija 61. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu koji je trajao od od 29. listopada do 4. studenog.

Na vodi je u Leipzigu imao svjetsku premijeru, a nastao je u produkciji kuće Petnaesta umjetnost te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

Osim filma Gorana Devića, na prestižnom festivalu prikazano je još šest hrvatskih naslova. Srbenka Nebojše Slijepčevića te Lijek Ane Opalić bili su dio međunarodnog programa, kao i Dani ludila Damiana Nenadića (nastao u produkciji Restarta i koprodukciji slovenskog Petra Pan Film Production), IKEA za YU Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić (nastao u koprodukciji Hrvatske i Švedske, hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) te Chris the Swiss Anje Kofmel (nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji, hrvatski koproducent je Nukleus film). Osim toga, 1. i 4. studenog na rasporedu je bila projekcija filma Kolač Daniela Šuljića iz 1997. u sekciji posvećenoj maštovitim animiranim filmovima koje govore o ljudima, životu i smrti.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu prikazano je 306 dokumentarnih i animiranih filmova, od kojih su 22 dobili nagrade. Cjeloviti popis nagrađenih naslova i obrazloženja žirija možete pronaći na ovoj poveznici.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti