2 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Poduzetnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji HBOR odobrio oko 3,8 milijardi kuna kredita

- Marketing-spot_imgspot_img

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) do sada je odobrila 1.662 kredita poduzetnicima u Sisačko-moslavačkoj županiji u ukupnom iznosu od 3.77 milijardi kuna. Veliku ulogu u promociji kreditiranja poduzetništva imali su Info dani HBOR-a koji se već šest godina održavaju u suradnji s HGK Županijskom komorom Sisak. U tom razdoblju održano je 58 Info dana kroz koje je individualna savjetovanja prošlo 263 poduzetnika, a od početka provođenja projekta do svibnja ove godine gospodarstvu je ukupno odobreno 1.54 milijardi kuna kredita.

„S ciljem upoznavanja poduzetnika s područja Sisačko-moslavačke županije s HBOR-ovim kreditnim programima i povoljnim uvjetima financiranja, Županijska komora Sisak organizira Info dane HBOR-a jednom mjesečno, svakoga drugog utorka u mjesecu. Do sada su održani individualni poslovni razgovori sa 263 poduzetnika, održano je 40 prezentacija kreditnih programa te devet radionica Sedam koraka do kredita“, istaknula je Brankica Grd, direktorica ŽK Sisak.

Samo u 2017. godini HBOR je u Sisačko-moslavačkoj županiji odobrio 41 individualan kredit u ukupnom iznosu od 202.5 milijuna kuna, od čega je 36 kredita u vrijednosti 26.5 milijuna kuna odobreno za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Za projekte koji su kandidati za EU fondove ukupno je odobren 21 kredit u ukupnom iznosu od 108.1 milijuna kuna.

S obzirom na to da je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvitak kreditiranje obnove i razvitka hrvatskoga gospodarstva, HBOR poduzetnicima nudi kredite pod povoljnijim uvjetima. Razlog je to iz kojeg i Županijska komora Sisak već sedmu godinu zaredom nastoji pružiti poduzetnicima savjetovanja o mogućnostima kreditiranja i financiranja projekata putem HBOR-a.

Uvjete financiranja HBOR-a predstavila je Draženka Draženović Kostelac, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Liku. „Ovisno o potrebama poduzetnika razgovara se o postojećim oblicima kreditiranja, osiguranja izvoza od političkih i komercijalnih rizika, izdavanju garancija i slično. Najveći interes za HBOR-ove kredite iskazuju mali i srednji poduzetnici, uglavnom početnici, tvrtke koje tek započinju poslovanje ili fizičke osobe koje planiraju pokrenuti neki projekt. Također, sve je veći interes za kreditne programe HBOR-a namijenjene olakšavanju i poticanju povlačenja sredstava iz EU fondova, posebice za natječaje iz ruralnog razvoja“, zaključila je Draženović Kostelac.

Svi zainteresirani poduzetnici, ili oni koji to planiraju postati, mogu se prijaviti na besplatno stručno savjetovanje o mogućnostima kreditiranja, odnosno financiranja ulaganja ili drugih aktivnosti putem programa HBOR-a, u Županijsku komoru Sisak (telefon: 044/522-583, 044/524-117 ili e-adresa: dkrnjaic@hgk.hr).

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti