Naslovnica Vijesti Sisak Na skupštini o županovu putovanju na utakmice

Na skupštini o županovu putovanju na utakmice

“Obzirom da ste bili na utakmicama Svetskog prvenstva u Rusiji, nadam se da ste župane ovaj put sami paltili troškove putovanja i ulaznica” – rekal je u petak, na akutalnom satu Županisjke skupštine, SDP-ova vijećnica karmela Gajdek.

Naime, oproba, kojoj SDP pripada, prijavila je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa HDZ-ova župana Sisačko-moslavačkog Ivu Žinića i njegova zamjenika Romana Rosavca (HDZ) zbog putovanja na kvalifikacijske utamice, a na teret HNS-a. Smatraju kako po zakonu dužnosnici nisu smjeli prihvatiti da im HNS plaća troškove jer je to dar veće vrijednosti od 500 kuna.

Župan tada nije koemntirao prijavu, kao što ni danas nije izrijekom rekao tko mu je platio trošak putovanja i ulaznice za ukupno pet utakmica ovog Svjetskog prvenstva, no najavio je da ide i na finalni susret u nedjelju.

“Moji troškovi nisu plaćeni iz županijskog proračuna, kao ni iz poreznih sredstava.” – rekao je župan Žinić napomenuvši u nekoliko navrata kako je on dužnosnik HNS-a i da su od povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa dobili objašnjenja tko može i kako ići na utakmice. Istaknuo je i kako mu je drago što je kao dužnosnik HNS-a bio dio uspjeha reprezentacije sugeriravši tako da je Hrvatski nogometni savez platio troškove. Dožupan Rosavec je potvrdio da se to objašnjenje odnosi i na njega.

U objašnjenje kako je župan HNS-ov dužnosnik vijećnici MOST-a ne vjeruju, jer bi, ističu to bilo kršenje Zakona o sportu po kojem župani, gradonačelnici i načelnici ne smiju biti dužnosnici u HNS i drugih sprotskih tijela. Nigdje se na internetu ni ne navodi da je Ivo Žinić dužnosnik HNS-a. Kako doznajemo oporba će stoga uputiti novu prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer i dalje ustraju na tome kako je župan svoje troškove boravka na Svjetskom prvenstvu i ranijim utakmicama morao platiti sam.

Inače vezano uz odlaske na kvalifikacijske utakmice Povjerenstvo je protekli tjedan pokrenulo postupke protiv saborskih zastupnika Pere Ćosića i Franje Lucića koji su prijavljeni da su bili na utakmicama na račun HNS-a 2016. i 2017. čiji je trošak putovanja i boravka vrijednosti više od 500 kuna.

(Večernji list)

Komentirajte