12.2 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Boris Mesarić o gospodarstvu Sisačko-moslavačke županije

- Marketing-spot_imgspot_img

“Ništa se bitno , nažalost, nije promijenilo u gospodarskoj slici županije u zadnjih godinu dana” – rekao je predsjednik Županijske gospodarske komore Sisak Boris Mesarić u srijedu na sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća Sisačko-moslavačke županije.

No ipak su neki pozitivni pomaci uočeni, a prvenstveno se to vidi u porastu broja poduzetnika kojih je 2016. bilo 1625, a ou ovom trenutku ih je 1995.

“To je povuklo sa sobom da imamo i 1000 više zaposelnih kod poduzetnika, no i dalje imamo, kao županija, najveću stopu nezapsolnosti u Hrvatskoj, čak 20,7 posto, iako se ona zadnjih godina bitno smanjila” – dodao je Mesarić napomenuvši da je ipak ovih 1000 novozaposlenih malo popravilo iznimno loš omjer zaposlenih i umirovljenika u ovoj županiji sa 0,81 na 0,87 zaposlenih po umirovljeniku.

“Ni u državi nije puno bolje, taj omjer sada iznosi 1,24” – napominje Mesarić.

Sisačko-moslavačka županija poznata je po suficitu u trgovinskoj razmjeni pa je u prva tri mjeseca ove godine više izvezeno robe nego uvezeno za 33 milijuna eura. Suficit je ipak smanjen u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a glavni izvoznici su i dalje Petrokemija i kutinski SELK.

Lanjsku godinu je obilježio zbirni poduzetnički gubitak od 37 milijuna kuna, dok su sisačko-moslavački poduzetnici 2016. završili u plusu od 54 milijuna kuna.

“I opet je ovdje velik utjecaj Petrokemije koja “proguta” svu dobit ostalih. Uz našu županiju gubitak su iskazale lani još samo Istarska te Osječko-baranjska županija, i to daleko veći.” – rekao je Mesarić napomenuvši kako, zasad, brojni projekti koji se na području županije provode temeljem sredstava iz europskih fondova ne pridonose mnogo cjelokupnoj gospodarskoj slici županije.

“Najčešće su to neki infrastrukturni projekti koji bitno još uvijek ne utječu na poslovanja tvrtki s područja županije” – zaključio je Mesarić isktanuvši kako poduzetnici počinju uvelike osjećati nedostatak radne snage, što će se moći riješiti samo povećanjem plaća i uvozom radne snage.

Gospodarsko socijalno vijeće je odlučilo o nagradama najsupješnijim poduzetnicima Sisačko-moslavačke županije u 2017. godine.

U kategoriji velikih tvrtki priznanja će primiti Mlin i pekare d.o.o. i Drvni centar Glina d.o.o., kod srednjih tvrtki najupješnije poslovne rezultate lani je imala tvrtka MMM – Vukelić d.o.o. iz Brestače, a kod malih popovački Sano d.o.o. Posebna priznanja primit će SIMORA d.o.o. Sisak za svoj projekt Poduzetničkog inkubatora gaming industrije PISMO te Hrvatski centar za razminiranje za stvaranje uvjeta za razvoj gospodarstva.

Jubilarne nagrade dobit će 20-ak tvrtki među kojima su Lječilište Topusko za 200 godina organiziranog lječilišnog turizma, Auto promet Sisak i Pounje d.o.o. za 60 godina postojanja te Petrokemija i Vatrostalna Sisak za 50 godina postojanja.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti