Naslovnica Vijesti Sisak Županijska oporba: Ni mi ne dobijamo odgovore od HDZ-ova župana

Županijska oporba: Ni mi ne dobijamo odgovore od HDZ-ova župana

Udružena oporba u Skupštini SMŽ (MOST, HSS, HSP, HDRS, SDA, NEOVISNI) osvrnula se na jučerašnju tiskovnu konferenciju sisačkog HDZ-a i njihova čelnika Ivana Celjaka, ujedno dožupana SMŽ.

“Čitajući primjedbe u lokalnim medijima, koje je sisački HDZ iznio u odnosu na gradonačelnicu Siska, ponukani smo se obratiti javnosti s obzirom da je predsjednik sisačkog HDZ-a ujedno i dožupan u Sisačko moslavačkoj županiji.

Ako se pitate zašto bi oporba u županiji reagirala na konferenciju za tisak sisačkog HDZ-a, odgovor je vrlo jednostavan.

Gospodin Ivan Celjak, novi predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Sisku je dožupan i važan sudionik županijske vlasti. Žali se na ponašanje gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, koja po riječima dožupana Celjaka „ iznosi svoja osobna razmišljanja, iznosi svoje stavove i predstavlja vlastitu osobnost“ a kako kaže, ne odgovara na pitanja.

To, naravno, ne bi bilo ništa čudno ili sporno da u ime HDZ-a ne traži različite kriterije za HDZ u odnosu na sve ostale ili se njegovo nastupanje može shvatiti kao mišljenje „Država, to smo mi-HDZ i ostali ne smiju ni pomisliti raditi ono što mi radimo“. Jer „Država to smo mi“.

Naime, udružena oporba je poslala zahtjeve u županiju za povremeno korištenje velikog kabineta u županiji na što smo dobili odgovor da uopće ne možemo koristiti taj županijski prostor, iako HDZ može koristiti i koristi taj prostor prema svojim potrebama.

Udružena oporba je zatražila određene podatke od županijskih tijela koji su im potrebni za bolji i učinkovitiji rad vijećnika oporbe.

Župan je odgovorio da ti podaci ne trebaju za rad županijskih vijećnika, derogirajući i predsjednicu vijeća Ivanku Roksandić. Jednostavno i pismeno je odbio dati podatke koji bi trebali biti dostupni ne samo svim vijećnicima već i građanima.

Naši prijedlozi se ne stavljaju na dnevni red Skupština, kršeći pri tome Poslovnik i Statut Skupštine. Da ne govorimo o tome da ne možemo sudjelovati u radu skupštinskih tijela, da su demokratska pravila rada u županijskoj Skupštini jednostavno suspendirana.
Zbog tih razloga moramo javno upitati gospodina Celjaka, koji inače uživa simpatije vijećnika oporbe u županijskoj Skupštini , koji su razlozi ovako različitog stava i ovako različitih mjerila u odnosima u gradu Sisku prema onima u županiji?

Gospodin Celjak je vjerojatno kompetentan dati jasan odgovor na ovo pitanje, jer istovremeno obavlja dužnost predsjednika u gradskoj organizaciji HDZ-a i obnaša dužnost dožupana.

Naša je prva poruka da mi, udružena oporba u Skupštini Sisačko moslavačke županije želimo da svi vijećnici i građani u općinama, gradovima i u županiji dobiju odgovore na svoje upite. A druga poruka je ona biblijska, da se najprije izvadi balvan iz svoga oka a onda traži trun u tuđem.

U tom smjeru, nadamo se da će dožupan Ivan Celjak s istim žarom početi zastupati i prava oporbe u Skupštini SMŽ, kao što zastupa interese HDZ-a u gradu Sisku. Jer pravda je valjda pravda s koje god strane dolazila. Ili je u pitanju obično politikanstvo?” – stoji u priopćenju udružene oporbe u Skupštini SMŽ.

Komentirajte