Naslovnica Vijesti Sisak Oporba o azbestu u Glini, kreditu sisačkoj bolnici i novoj kaznenoj prijavi

Oporba o azbestu u Glini, kreditu sisačkoj bolnici i novoj kaznenoj prijavi

“Župan Ivo Žinić obmanuo je javnost kada je rekao da je pogreška bila kada je Glina htjela u svoj Plan gospodarenja otpadom ubaciti kazetu za azbest, tik do tvornice dječje hrane. Nije to bila nikakva pogreška veća očita namjera HDZ-ove vlasti u županiji i Glini da se azbest odlaže u Glini” – rekao je u srijedu MOST-ov vijećnik u Županijskoj skupštini Milan Brigljević na tiskovnoj konferenciji u Sisku.

Oporbeni vijećnici tu su svoju tvrdnju potkrijepili službenim glasnicima Gvozda i Topuskog gdje se izrijekom navodi da će se azbest s područja tih općina odvoziti upravo u Glinu, čak i prije nego je to Glina sama odlučila staviti u svoj Plan gospodarenja otpadom, a čiji je prijedlog povučen nakon pobune javnosti.

Županijska oporba smatra da je odlaganje azbesta u Glinu očito bio dogovor općina i gradova s područja županije u kojima vlada HDZ ili njihovi koalicijski partneri, a smatraju da je taj dogovor bio i s nekom od tvrtki koje se bave otpadom.

Glina je od odlaganja azbesta na svom području odustala nakon što su tamošnji oporbeni vijećnici na to ukazali javnosti. Državni plan za gospodarenje otpadom planira 16 lokacija za odlaganje azbesta u RH, no nijedna nije na području Sisačko-moslavačke županije. Sisačko-moslavačka županija je, unatoč tome, samostalno odlučila na svoje područje ucrtati četiri potencijalne lokacije, od kojih se ona u Glini skoro i realizirala.

Oporba je ponovila i svoje sumnje u kredit od 40 milijuna kuna koje je sisačka Opća bolnica nedavno podigla kako bi isfinancirala gradnju novog središnjeg paviljona. Još početkom travnja župan Žinić je govorio kako je dogovoreno da taj novac osigura država, no u konačnici to se nije dogodilo, pa se bolnica morala kreditno zadužiti.

“S kamatama je to 50 milijuna, a objašnjenja župana nama daje sumnju da se možda neće taj novac koristiti nanamjenski, za likvidnost bolnice koja je prošlu godinu završila s manjkom prihoda od 110 milijuna kuna.” – rekao je MOST-ov dr. Petar Ćosić. On je upozorio i na problem sa statusom sisačke bolnice koja je početkom 2017. trebala obnoviti svoju kategorizaciju, nakon šest godina, a to još nije učinila.

Istaknuo je kako sisačkoj bolnici danas gravitira tek 48 posto stanovnika županije te kako joj prijeti opasnost da s ranga županijske padne u kategoriju lokalnih bolnica što bi za sobom moglo vući ukidanje odjela, funkcionalno spajanje s KBC Dubrava te gubitak stotina radnih mjesta u sisačkoj zdravstvenoj ustanovi.

Mijo Latin, HSS-ov vijećnik u Skupštini, rekao je kako su oporbeni vijećnici prisiljeni podnijeti kaznenu prijavu policiji i odvjetništvu zbog sumnje u poslovanje tvrtki u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije. Kako je rekao te sumnje proizlaze iz toga da nisu dobili odgovore na zahtjeve za uvidom u poslovanje tih tvrtki, među kojima su Top terme Topusko i Destinacijski menadžment Zrin.

“Smatramo da pravo uvida u poslovanje županijskih tvrtki ima svaki građanin ove županije, a ne samo mi, no župan je odgovorio kako ti podaci nisu potrebni za rad županijskog vijećnika. Stoga sumnjamo da se nešto skriva.” – rekao je Latin podsjetivši kako vladajuća HDZ-ova većina u Skupštini već mjesecima odbija na dnevni red staviti oporbeni zahtjev kojim bi se od HAC-a i Vlade zatražilo ukidanje naplate cestarine na autocesti Lekenik-Zagreb.

Komentirajte