Naslovnica Vijesti SMŽ Županijskim poduzetnicima na raspolaganju 100 milijuna kuna kredita, uz male kamate

Županijskim poduzetnicima na raspolaganju 100 milijuna kuna kredita, uz male kamate

Kako bi pomogla poduzetnicima u njihovom radu i poslovanju, Sisačko-moslavačka županija nastavila je i ove godine s projektom „Poduzetnički krediti“ kojime subvencionira kamate na kredite.

Županija sufiancira, ovisno o namjeni kredita i djelatnosti tvrtki,  jedan do dva posto, a isto toliko subvencioniraju i jedinice lokalne samouprave tako da kamatna stopa za poduzetnike u konačnici može iznositi i do 0,25%.

U projektu ove godine sudjeluje čak 13 jedinica lokalne samouprave: gradovi Glina, Popovača, Hrvatska Kostajnica, Kutina, Petrinja i Novska te općine Lekenik, Lipovljani, Topusko, Donji Kukuruzari, Dvor, Majur i Hrvatska Dubica. Njihovi predstavnici protekli su tjedan potpisali sporazuma o sudjelovanju u projektu.

Uz šest gradova i sedam općina u projektu sudjeluje i osam poslovnih banaka.

Cilj projekta je poticanje malih i srednjih poduzetnika, naglasio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

„Korisnici kredita mogu biti i zadruge i profitne ustanove, ali i obrti. Ovo je mogućnost za sve naše poduzetnike da koriste ovu liniju kredita. Krediti se mogu koristiti za ulaganja u poslovne objekte, kupnju opreme, kupnju zemljišta i 30% za obrtna sredstva, što je vrlo bitno za naše poduzetnike. Ovaj fond je u visini od ukupno sto milijuna kuna. Dakle, udružena sva naša sredstva bit će omogućena poduzetnicima do iskorištenja od sto milijuna kuna. Ovog trena u Hrvatskoj nema povoljnijih kredita! Mislim da je ta mjera koja se provodi već nekoliko godina itekako bitna za razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, ali i očuvanje starih. Najniži iznos kredita može biti i pedeset tisuća kuna, a visina nije ograničena.“ –  rekao je župan Žinić.

Za sufiannciranje kamata novih kredita i onih odobrenih prijašnjih godina je u Proračunu SMŽ osigurano ukupno 5.203.000 kuna.

Kreditna linija koja je bila u razdoblju od 2015.-2017. godine iskorištena je u iznosu od sto osam milijuna kuna, a omogućeno je kreditiranje 69 poduzetnika.

„Time je otvoreno novih 365 radnih mjesta i sačuvano još 236 radnih mjesta. Ukupno gledano, ove kreditne linije imale su refleksiju na 601 radno mjesto. Napominjem da kao Županija imamo i druge poticajne mjere, tako da će uskoro biti raspisani natječaji za tradicijske i umjetničke obrte ukupne vrijednosti 250.000 kn, itekako bitno za naše male obrte, također i jedna linija gdje potičemo inovacije u poduzetništvu.“ – zaključio je Žinić.

Komentirajte