9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Otvoren magistralni cjevovod Petrinja-Lekenik

- Marketing-spot_imgspot_img

Gotovo 7000 stanovnika lekeničke općine napokon ima dovoljne količine pitke vode, a tisuću njih sada po prvi put ima mogućnost priključenja na zdravstveno ispravnu vodu. Rezultat je to gradnje 16 i pol milijuna kuna vrijednog magistralnog cjevovoda Petrinja-Lekenik, koji je u četvrtak pušten u rad. Od proljeća će se mještani moći priključivati na novi cjevovod.

„Uz 20 kilometara magistralnog izgradili smo i 10 km distributivnog cjevovoda. Trajno je sada riješen problem s dostavom nedovoljnih količina vode iz vodoopskrbnog sustava Velike Gorice. Uz to, sada možemo nastaviti s projektom aglomeracije Lekenik kojim će svi u Lekeniku dobiti pitku vodu i kanalizaciju.“ – istaknuo je prilikom otvorenja cjevovoda generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Planirana aglomeracija koštat će 270 milijuna kuna, biti će dovršena za pet godina nakon izgradnje gotovo 160 kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže. Osamdeset posto troškova pokrit će Europska unija, dok su većinu od 16,5 milijuna kuna vrijednosti novootvorenog cjevovoda financirale Hrvatske vode, preko Fonda za zaštitu okoliša.
Voda za Lekenik se sada dovodi s petrinjskih izvora.

„Ovo je plavno područje, a do sada je voda bila s bunarskih izvora koji su se u vrijeme poplava često mutili. Sada napokon dobivamo sigurniji dotok pitke vode u količinama koje će zadovoljiti cijelu općinu i novu poslovnu zonu koju smo izgradili. Ovo je povijesni dan za Lekenik.“ – rekao je načelnik Lekenika Ivica Perović, a prenosi Večernji list.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti