6.7 C
Sisak
Ponedjeljak, 18 listopada, 2021

Novi nasip od poplava brani dio Letovanića

- Marketing-spot_imgspot_img

Stotinjak objekata u 50 domaćinstava u Letovaniću od sada od poplave Kupe brani novi, 800 metara dugi, naasip. Tamošnji stanovnici su zadnjih nekoliko godina preživjeli čak pet poplavnih valova, a 1,5 milijun kuna uloženih u zemljani nasip riješilo ih je strahova od novih poplava. 

“Ovakvim manjim radovima pružamo građanima sigurnost. U ovih pet poplava su njima štete bilo sigurno deset puta veće od ovog ulaganja. Tu se potrošilo i puno resursa, branila se kuća po kuća, angažirali smo vatrogasce, vojsku i civile. Sada smo malim nasipom spriječili plavljenja, a građani su sami ustupili svoja zemljišta za njegovu gradnju.” – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom obilaska novouređenog nasipa u Letovanićua.

Đuroković je najavio i druge projekte na zaštiti od poplava u Sisačko-moslavačkoj županiji te je izdvojio Drenčinu i Mošćenicu gdje je u tijeku izrada studije utjecaja na okoliš da bi se iduće godine krenulo u projektiranje sustava obrane od poplava tog dijela petrinjskog područja uz Kupu.

U Lekeniku će raditi još na nadvisivanju ceste Žažina-Letovanić te uređenju akumulacije i retencije Burdelj koja bi trebala zaštiti ova područja od bujica potoka Burdelj i Korovec za jačih kiša.

“Dobro je što su Hrvatske vode uspjele sanirati i potoke te probleme s oborinskom vodom uz novoizgrađenu autocestu.” – dodao je načelnik Lekenika Ivica Perović, čija je Općina s Gradom Petrinjom te Hrvatskim vodama investitor i 19 kilometara dugog magistaralnog cjevovoda Petrinja-Lekenik. Taj cjevovod trenutačno čeka tehnički pregled nakon čeaga slijedi veliki projekt odvodnje i vodoopskrbe koji će obuhvatiti više od 90 posto područja lekeničke općine, uključujući i planirani pročistač otpadnih voda.

“Želimo dobar sustav obrane od poplava i dobru regulaciju tokova rijeka kako bi nestao strah u ljudi hoće li se Kupa izliti ili neće. Očekujemo najavljeni učinkoviti sustav obrane od poplava kojeg Hrvatske vode planiraju na cijelom području rijeke Kupe od Karlovca do Siska” – napomenuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, istaknuvši da je 150 do 200 milijuna kuna koje Hrvatske vode svake godine ulože u ovu županiju, iznimno korisno utrošen novac.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti