9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Gospodarstvo u SMŽ: Male plaće, veliki izvoz

Datum:

Marketing

“Sisačko-moslavačka je županija tek na 43 posto prosjeka razvijenosti EU, što je svrstava među šest posto najnerazvijenijih regija EU. To znači da postoje prostori za razvoj i rast, ali njega ugrožavaju demografski trendovi, koji su u ovoj županiji katastrofalni”, rekao je na nedavnoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća HGK Sisak direktor Sektora za financijske institucije , poslovne informacije i ekonomske analiza HGK Zvonimir Savić.

Prošle je godine 1925 poduzetnika Sisačko-moslavačke županije ipak konsolidiralo svoje financijsko poslovanje i ostvarilo pozitivan rezultat od 54 milijuna kuna, a godinu dana prije toga zabilježen je minus od 420 milijuna. Iako je izvoz bio nešto manji nego godinu dana ranije, nastavljen je devizni suficit, tj. razlika između izvoza i uvoza u SMŽ, ovaj puta od 162 milijuna eura, a u tri mjeseca ove godine 50 milijuna eura, uz povećanje izvoza. Ove godine je i rast izvoza. Naime, poduzetnici s područja Sisačko-moslavačke županije u prva su tri mjeseca ove godine izvezli robu ukupne vrijednosti 113 milijuna eura, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porast za 11% 

Županija ima najveći pozitivni saldo robne razmjene u odnosu na sve županije u Hrvatskoj, čak i u odnosu na Grad Zagreb.
Najznačajniji trgovinski partneri u izvozu Sisačko-moslavačke županije i dalje su zemlje Europske unije (Austrija, Italija i Njemačka) te države u okruženju (Srbija i BiH). Najznačajnija izvozna djelatnost je prerađivačka industrija, koja ostvaruje gotovo 98 posto ukupnog izvoza, najviše u području proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda zatim u proizvodnji računala, metala, hrane i pića te u preradi drva i proizvoda od drva.

“Nažalost, nastavljen je negativan odnos između zaposlenih, kojih je 37.000 i umirovljenika kojih je 46.000. Istodobno zabrinjava i nedostatak stručne i proizvodne radne snage, te niske plaće koje su 18,5 posto niže od državnog prosjeka, što znači da su oni koji stvaraju nove vrijednosti slabije plaćeni od drugih. To bi trebao biti sadržaj prave reforme, odnosno mjera demografske politike u nastojanju da zadržimo mlade”, rekao je predsjednik HGK Županijske komore u Sisku Boris Mesarić.

Visina plaća jedan je od ključnih pokazatelja razvijenosti neke regije, županije, grada, odnosno općine. Prosječna plaća isplaćena zaposlenicima poduzeća na području Sisačko-moslavačke županije u 2016.godini iznosi 4.187 kuna. U odnosu na prethodnu godinu veća je za 2,4 posto, ali je i za gotovo tisuću kuna manja od hrvatskog prosjeka plaće koju primaju zaposlenici poduzetnika.

Na sjednici su usvojene i odluke o dodjeli zlatnih plaketa trgovačkim društvima za zasluge u razvitku gospodarstva tijekom 2016. godine na području županije. Tako će na temelju 17 pokazatelja uspješnosti u kategoriji velikih trgovačkih društava plaketu treći puta dobiti sisački Mlin i pekare, poduzeće koje uz proizvodnju pekarskih proizvoda ima 280 vlastitih prodavaonica i 1260 zaposlenih. Među srednjim trgovačkim društvima plaketom će biti nagrađen Drvni centar Glina, koji je s početnih 18 radnika narastao na 220 zaposlenih, dok će među malim društvima biti nagrađen Optiplast iz Siska prerađivač plastike koji je zahvaljujući korištenja sredstava EU fondova, osjetno proširio i unaprijedio proizvodnju. Za inovativnost će biti nagrađena tvrtka Recro iz Topuskog, koja je postavljanjem solarnog Bike service stupa osjetno doprinijela razvoju cikloturizma.

Priznanja za obljetnice će na rujanskoj svečanosti dobiti INA Rafinerija nafte Sisak za 90 godina postojanja, Mlin i pekare za 70 godina, sisački Dunavski Lloyd i novljanski Metaflex za 65 godina rada, popovačka Lipovica za 45 godina itd. 

Možda vas zanima...

GALERIJA: Proglašeni su najbolji sportaši županije za 2023. godinu

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije...

Otvorena obnovljena zgrada Srednje škole Glina

Otvorena je zgrada Srednje škole Gline na kojoj je...

Most: “NE Vujnovcu i njegovoj spalionici otpada u Kutini”

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot te vijećnice Mosta Ljiljana Lampert...