Naslovnica Vijesti Sisak Konstituirano Gradsko vijeće Siska

Konstituirano Gradsko vijeće Siska

Izborom Ivane Krčelić (MOST) za predsjednicu, u petak je konstituirano Gradsko vijeće Grada Siska. Za prvog potpredsjednika Gradskog vijeća izabran je Željko Đermanović (SDP), a za drugog potpredsjednika Marijan Medved (HSS Braće Radić). Predsjednica Gradskog vijeća Ivana Krčelić u svom je prvom obraćanju zahvalila vijećnicima na izboru i pozvala sve vijećnike, bez obzira na stranačku pripadnost, da se u budućem radu rukovode prije svega dobrobiti Siska i Siščana, te da tijekom svog mandata ne zaborave konzultirati svoje sugrađane koji su ih izabrali za svoje predstavnike.

”Nastojat ću svojim radom i djelovanjem kao predsjednica štititi prava i obveze svih vijećnika zastupljenih u Gradskom vijeću, bez obzira na njihovu stranačku, nacionalnu, dobnu ili spolnu pripadnost. Oduvijek se divim onim političarima koji su prvenstveno lokalpatrioti, odani stanovnici svoje najuže zajednice, a tek potom članovi i pripadnici pojedinih političkih opcija. Nije li vrijeme da i mi počnemo tako razmišljati? Nije li vrijeme da prvenstvneo budemo Siščani? A tek potom članovi svojih političkih stranaka.” –  rekla je u prvom obraćanju Krčelić.

S obzirom na obavljanje nespojive dužnosti, izabrani vijećnici Kristina Ikić Baniček (SDP), Marko Krička (SDP), Ivica Rendulić (LABURISTI), Ljubica Ivšić (HSS Braće Radić) i Srđan Marić (SDP) stavili su svoje mandate u mirovanje, a u Gradskom vijeću zamijenili su ih i položili prisegu Dragica Krupljanin (nestranačka na listi SDP-a), Edin Safić (nestranački na listi SDP-a), Ivan Mlinarić (LABURISTI), Marijan Medved (HSS Braće Radić) i Dario Batnožić (SDP). Prisegu su položili i drugi gradski vijećnici: Ivica Grgurić (nestranački na listi SDP-a), Lucija Hinić (SDP), Tomislav Ivšić (MOST), Marko Jajčinović (HDZ), Ivan Jurić (SDP), Željka Josić (HDZ), Tonka Jozić-Novinc (HDZ), Mario Markić (HKS), Marko Radanović (SDP), Romana Skender (HDZ), Franjo Šaban (HDZ), Jure Šipuš (HDZ), Vesna Štengl (HDZ), Darjan Vlahov (HSLS), Vlatka Vukelić (HSP AS), Nenad Vukušić (nestranački na listi SDP-a) i Darko Žak (HDZ). Vijećnik Zvonko Marincelj (SDP) nije nazočio sjednici.

Za predsjednicu Vijeća Ivanu Krčelić iz MOST-a glasalo je 13 vijećnika SDP-ove koalicije i Most-a, dok je njih 11 bilo protiv.

U Gradskom vijeću Grada Siska, od ukupno 25 vijećnika, 12 vijećnika je iz koalicije predvođene SDP-om, 11 iz koalicije predvođene HDZ-om, dok MOST nezavisnih lista ima 2 vijećnika.

Uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća predstavnici koalicije stranaka SDP, LABURISTI i HSS Braće Radić i gradski vijećnici MOST-a sklopili su Sporazum o projektnoj suradnji u Gradskom vijeću Grada Siska “u svrhu gospodarskog, kulturnog i socijalnog razvoja grada Siska”.

”Ocijenili smo da je to za budućnost grada Siska najbolje rješenje. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je dobila nedvosmislenu potporu građana Siska a i koalicija stranaka predvođena SDP-om je dobila najviše mandata. MOST neće ići protiv volje građana i nadamo se da ćemo svojim principima i kvalitetnim ljudima doprinijeti podizanju kvalitete rada i odluka u gradu Sisku. Nadamo se da ćemo svojim ciljanim i kreativnim idejama pomoći da se riješe najveći problemi našeg grada”, pojasnio je prilikom potpisivanja Sporazuma nositelj MOST-ove liste za Gradsko vijeće, dodajući kako sporazum obuhvaća veći broj ključnih problema grada Siska, na čijim će rješenjima potpisnici sporazuma zajednički raditi te da članovi MOST-a preuzimaju punu odgovornost za sudjelovanje u zajedničkim projektima i pozivaju sve vijećnike da pomognu nastojanjima da grad učine boljim: ”Otvoreni smo za sve prijedloge i kritike građana i nadamo se da ćemo zajednički riješiti najveći dio postojećih problema grada”, zaključio je Ivšić.

Nakon što je Gradsko vijeće konstituirano, vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o lokalnim porezima Grada Siska, te odlučili o izmjenama programa „Sisački poduzetnik 2017“. Nova Odluka o porezima Grada Siska donesena je s obzirom na izmijenjene propise, ukidanje poreza na tvrtku ili naziv te obvezu uvođenja poreza na nekretnine. Iznos poreza, porezne osnovice i drugih uvjeta za utvrđivanje prireza porezu na dohodak i poreza na kuće za odmor ostaje kao i do sada. Porez na nekretnine, koji zamjenjuje komunalnu naknadu, spomeničku rentu i porez na kuće za odmor uvodi se od početka iduće godine, a svi uvjeti za utvrđivanje i naplatu tog poreza uredit će se do 30. studenog ove godine.

Pored OTP banke Hrvatska, Erste&Steiermärkische bank, Addiko bank, Privredne banke Zagreb i Raiffeisenbank Austria, u program „Sisački poduzetnik 2107.“ uključena je i Zagrebačka banka. Na taj način povećao se kreditni potencijal tog programa, a zainteresiranim poduzetnicima i klijentima te banke, omogućava se da na lakši način dođu do sredstava. Od početka 2017. godine do sada je odobreno 8 poduzetničkih kredita u iznosu od 4,8 milijuna kuna, a još je jedan kredit u proceduri. 

Komentirajte