Naslovnica Vijesti Sisak Zaustavimo nasilje nad starijim osobama

Zaustavimo nasilje nad starijim osobama

Zaustavimo nasilje nad starijim osobama – naziv je projekta kojeg provodi Centar za kvalitetu života Forum 50+ iz Velike Gorice zajedno s partnerom Građanskom inicijativom „Moj grad Sisak“. Projektom se promiču prava starijih ljudi da žive slobodni od nasilja, medijskom kampanjom, radom sa izravnim korisnicima i promocijom ljubičaste boje – Međunarodnog dana svjesnosti protiv nasilja nad starijim osobama. Medijskom kampanjom, koja obuhvaća starije osobe, ali i osobe koje su potencijalni zlostavljači – članovi obitelji, njegovatelji, ustanove i sl. – doprinijet će se socijalnoj uključenosti i integraciji u život zajednice starijih osoba te će se na taj način smanjiti i prevenirati socijalna isključenost istih. Projekt se provodi na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dr.sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ pojasnila nam je definiciju koja pojašnjava nasilje odnosno zlostavljanje starijih osoba: Zlostavljanje starijih osoba je pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe. Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Starije osobe često izbjegavaju prijaviti nasilje iz raznih razloga kao što su strah, osjećaj srama, nepovjerenje u sustav, subjektivni osjećaj krivnje, nemoć i ovisnost o zlostavljaču.

Najčešći počinitelji nasilja nad starima
Najčešće to čine osobe poznate starijima i one o kojima doslovce ovise pri svakodnevnom funkcioniranju. Istraživanje u tri zemlje regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija) provedeno tijekom 2010. godine koje se je temeljilo na podacima policijskih uprava i centara za socijalnu skrb – pokazalo je da su nasilnici najčešće djeca i unici – u 90% slučajeva – i to muškarci u dobi od 35 do 45 godina. Prosječna starost žrtva je 70 godina, a četvrtina ima više od 80 godina – dok većinu u 75% čine žene. Podaci SWO pokazuju da 4 do 6% starijih osoba kod kuće trpe neki oblik zlostavljanja, ali se pretpostavlja da mnogo više ima onih koji nikada nisu bili registrirani kao žrtva – i zato tu postoje „najtamnije brojke“ statistike.

Na području Sisačko-moslavačke županije volonteri i aktivisti Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ provode razne aktivnosti za ostvarenje projektnih ciljeva. Tako su obišli mnoga kućanstva za starijim osobama na širem području grada Siska s kojima su razgovarali o ovoj problematici, te starije osobe osnažili za prijavljivanje situacija nasilja, te su u Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku održali informativni susret s korisnicima, a potom kreativnu radionicu izrade origami kišobrančića. S obzirom da je tema iznimno zahtjevna, a za žrtve i retraumatizirajuća, odlučili smo da nakon informiranja o prevenciji nasilja nad osobama starije životne dobi učinimo odmak, pa smo u kreativnoj radionici izrađivali male papirnate kišobrane kao simbolični oblik obrane od svega onoga što nas u životu opterećuje – pojasnila je Poredoš Lavor.

Dana 15. lipnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba. Zlostavljanje starijih osoba je globalni socijalni problem koji pogađa milijune starijih osoba u svijetu, a 15. lipanj je dan kada svi trebamo dignuti glas protiv nasilja nad starijima. Pozivamo sve zainteresirane pojedince i subjekte u zajednici da ljubičastom bojom obilježe Međunarodni dan svjesnosti protiv nasilja nad starijim osobama koji označavaju mudrost, dostojanstvo, neovisnost i kreativnost putem raznih društvenih događanja: koncertima, radionicama, druženjima, modnim revijama i sl.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ organizirat će tim povodom prijateljsko druženje uz sport i roštilj za korisnike ovih projektnih aktivnosti.

Komentirajte