Naslovnica Vijesti Sisak Sisački MOST o pregovorima za formiranje većine u Vijeću

Sisački MOST o pregovorima za formiranje većine u Vijeću

Organizacija MOST-a za Grad Sisak, koja ima dva vijećnika u Gradskom vijeću Siska, objavilo je priopćenje za javnost vezano uz situaciju u Gradskom vijeću gdje SDP-ova koalicija ima 12 vijećnika, HDZ-ova 11, a MOST dva.

Priopćenje prenosimo u cijelosti

“Dragi sugrađani,
drugi krug izbora je završio. Sisak je izabrao gradonačelnicu.
Prigoda je ovo da, u ime MOST-a nezavisnih lista Sisak, izabranoj Gradonačelnici čestitamo i poželimo joj uspješan i učinkovit rad u narednom mandatu, na korist i zadovoljstvo svih građana grada Siska.
Budući da u Gradskom vijeću grada Siska nijedna stranka ni koalicija, nema potrebnu većinu za konstituiranje i rad Gradskog vijeća, biti će potrebno razgovarati sa svim izabranim gradskim vijećnicima kako bi sustav mogao funkcionirati. MOST NL Sisak sudjelovat će u razgovorima sa svim zainteresiranim stranama kako bi osigurao da Grad i Gradsko vijeće funkcioniraju na dobrobit grada i njegovih stanovnika.
Stoga, na javan i transparentan način ističemo polazne osnove za razgovor s potencijalnim partnerima u Gradskom vijeću:

Polazna osnova za razgovor s partnerima u Gradskom vijeću

1. STOP KLIJENTELIZMU I POLITIČKOJ PODOBNOSTI
Izbor članova nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu Grada i upravnih vijeća gradskih ustanova na temelju znanja i sposobnosti, a ne političke podobnosti
Osiguranje proporcionalne zastupljenosti (sukladno rezultatima izbora) u nadzornim odborima trgovačkih društava i upravnim vijećima ustanova (u prijelaznom razdoblju do spajanja trgovačkih društava i ustanova)
Izbor direktora i ravnatelja trgovačkih društava i ustanova na „stvarnim“ natječajima uz prezentaciju kratkoročnih i srednjoročnih programa

2. RACIONALIZACIJA U SUSTAVU GRADSKIH TRGOVAČKIH DRUŠTAVA
Objedinjavanje trgovačkih društava u vlasništvu Grada (potpuno ili djelomično) u cilju racionalizacije poslovanja i boljih poslovnih rezultata uz prethodno napravljen Plan preraspodjele i zbrinjavanja zaposlenika (analiza postojećeg stanja, analiza potencijala sustava, prijedlog organizacijske optimalizacije, terminski plan aktivnosti potrebnih za realizaciju novog organizacijskog oblika)
rok za izradu plana 6 mjeseci (na temelju odluke gradonačelnice)

3. RACIONALIZACIJA U SUSTAVU GRADSKIH USTANOVA
Objedinjavanje administrativnih i tehničkih službi ustanova u cilju racionalizacije i omogućavanja ostvarenja programskih aktivnosti svim ustanovama podjednako
Rok za izradu plana 6 mjeseci

4. USPOSTAVA UREDA ZA POTPORU GOSPODARSTVENICIMA U OKVIRU UPRAVNOG ODJELA ZA GOSPODARSTVO I KOMUNALNE DJELATNOSTI
„One stop shop“ za postojeće i sve nove gospodarstvenike (investitori, zainteresirani pojedinici i sl.)
Nema novog zapošljavanja (iz postojeće strukture zaposlenih stvoriti tim za pružanje svih savjetodavnih, administrativnih i sl. usluga koje su u okviru onog što grad može učiniti za gospodarstvenike u okviru svojih zakonskih ovlasti, ali i gdje može pomoći u suradnji sa ostalim institucijama … npr. tim treba pravnika, ekonomista, i sl. koji bi se bavio isključivo gospodarskim temama i bio u toku sa pozitivnim pravnim propisima)
Izrada Plana mjera za poticanje investitora i ulagača u Grad Sisak
Izrada plana promoviranja (terminski plan za ove mjere) u medijima i na javnim skupovima (sajmovi, poslovni skupovi i dr.)
Rok 3-6 mjeseci

5. STAVLJANJE U FUNKCIJU I RJEŠAVANJE IMOVINSKO-PRAVNIH ODNOSA U GOSPODARSKOJ ZONI „SISAK JUG“
Obzirom na iznimni gospodarski potencijal Gospodarske zone „Sisak jug“ u najkraćem mogućem roku, u suradnji s državnim institucijama i tvrtkama i svim ostalim zainteresiranim subjektima, stvoriti sve imovinsko-pravne pretpostavke za nesmetano gradsko upravljanje ovom perspektivnom zonom i otvaranje prostora novim ulagačima i rješavanje statusa postojećih
Rok za početak rješavanja 6 mjeseci

6. NOVI GRADSKI MOST NA KUPI
Pokretanje incijative izgradnje novog mosta – primjer ključne građevine za grad na 3 rijeke, rastegnute konfiguracije  sjever – jug, koja je ključna za pravilno prometno reguliranje grada, prometnu povezanost, kvalitetu života, cijene nekretnina i sl.
Otvaranje široke javne rasprave o ovom pitanju na svim nivoima
Postizanje konsenzusa svih političkih stranaka u gradu o potrebi izgradnje
Sve pretpostavke za izgradnju nalaze se u GUP-u, projektna dokumentacija već je izrađena, prethodni istražni radovi i podloge već su izrađene (potrebna revizija postojeće dokumentacije)
Rok za pokretanje inicijative (javne rasprave) 3 – 6 mjeseci

Pretpostavka ove Polazne osnove za razgovor s potencijalnim partnerima je razvoj i dobrobit grada i njegovih stanovnika, a ne uvjetovanje političkih ili bilo kakvih drugih benificija i sinekura.  
Želimo čuti od potencijalnih partnera što od svojih programa i obećanja zaista misle provesti i na koji način. Smatramo da su naše polazne osnove za razgovor jasne i provedive i što je najvažnije u službi grada i njegovih stanovnika, a to nam je svima obveza i prioritet.” – stji u priopćenju MOST-a.

Komentirajte