Naslovnica Vijesti Sisak U subotu 22. ekološka akcija „Volimo Kupu trajno“

U subotu 22. ekološka akcija „Volimo Kupu trajno“

Tradicionalna 22. po redu ekološka akcija čišćenja korita rijeke Kupe pod nazivom „Volimo Kupu trajno“ održat će se u subotu, 3. lipnja, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša.

Akciju organizira Ronilački klub Sisak, uz pomoć Kajak kanu kluba „Odra“, Zajednice športskih ribolovnih udruga – Sisak i Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područni ured Sisak. Akcija se održava pod pokroviteljstvom Grada Siska i Zajednice tehničke kulture Grada Siska.

Čistiti će se korito rijeke Kupe na potezu od Mosta Gromova do Starog mosta. Akcijom želimo ukazati na potrebu očuvanja čistoće naših rijeka, potrebu očuvanja biljnog i životinjskog svijeta te promovirati ronjenje u Republici Hrvatskoj.

U organizaciji Ronilačkog kluba Sisak na rijeci Kupi održati će se i Kup Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama i plivački maraton na potezu od Mosta Gromova do Starog grada (duljina staze cca 3 km).

U sklopu ekološke akcije održati će se i vježba postrojbe 112.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda posvećene okolišu održane u Stockholmu 1972. godine. Na ovoj konferenciji usvojen je Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih 45 godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najznačajnijih događaja kojim se ljudima širom našeg planeta želi ukazati na nužnost uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice. Ljude se potiče da postanu aktivni sudionici održivog i ravnomjernog razvitka te da preuzmu odgovornost za očuvanje našeg planeta. Razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša u lokalnim zajednicama ključno je za ostvarenje sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

Program akcije čišćenja korita rijeke Kupe „Volimo Kupu trajno“:
10:00 – Okupljanje i prijava učesnika na obali rijeke Kupe kod Kajak kanu kluba „Odra“ (u blizini starog mosta)
11:00 – Otvaranje natjecanja i Eko akcije
11:10 – Vježba na vodi – DUZS 112
11:30 – Odlazak čamcima na start natjecanja – most Gromova
Dogovor voditelja i formiranje grupa za ekološku akciju
12:00 – Start natjecanja Kup RH – Daljinsko plivanje perajama
12:10 – Start Sisačkog plivačkog maratona
12:30 – Odlazak čamcima na lokacije i čišćenje korita rijeke Kupe
13:30 – Povratak plivača iz Starog grada
14:00 – Izvješća o obavljenoj ekološkoj akciji
15:00 Ručak za sudionike ekološke akcije te podjela zahvalnica i medalja

Komentirajte