Naslovnica Izbori Lokalni izbori 2017 Sporazum o suradnji u Županijskoj skupštini dogovorila su, kažu, 23 vijećnika, ali...

Sporazum o suradnji u Županijskoj skupštini dogovorila su, kažu, 23 vijećnika, ali potpisa svih vijećnika nema

Na konferencije za novinare u ponedjeljak navečer rečeno je kako je sporazum o zajedničkoj suradnji nakon lokalnih izbora dogovorilo 23 vijećnika Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije s pet kandidacijskih lista. Istaknuto je kako je riječ o vijećnicima koji su u Županijsku skupštinu izabrani s kandidacijskih lista SDP-HNS-SDSS-SDA Hrvatska-Laburisti-HSS Braće Radić (10 vijećnika); MOST nezavisnih lista (4 vijećnika); BM365 Stranka rada i solidarnosti-PH-HDRS-BUZ ( 4 vijećnika); HSS-HSP (3 vijećnika) te Narodna stranka reformisti-Zelena lista-HSD-DSSH-AM (2 vijećnika).

“Mi obavještavamo naše birače i javnost da su svi naši vijećnici svojim potpisima zajamčili da podržavaju suradnju u konstituiranju Županijske skupštine i suradnju u radu Skupštine u narednom mandatnom razdoblju od 2017. do 2021. godine. 23 vijećnika, koji svojim potpisima jamče ovu suradnju, također izjavljuju svoju spremnost na demokratsku i transparentnu suradnju Županijske skupštine kao predstavničkog tijela građana Sisačko-moslavačke županije s budućim županom kao nositeljem izvršne vlasti.” – istaknuo je tom prilikom Vladimir Čavrak, kandidat za župana liste BM365 Stranka rada i solidarnosti, PH, HDRS i BUZ koji nije prošao u drugi krug.

Njega se i spominje kao jednog od inicijatora ovog sporazuma.

No, kako doznajemo ne postoje 23 potpisa vijećnika, koja se ističu kao jamstvo ovog sporazuma. Štoviše, sisak.info dobio je potvrde iz nekoliko neovisnih izvora, sa oba kraja političkog spektra, kako je sigurno najmanje troje ili četvero vijećnika odbilo, u ovom trenutku, dati svoje potpise, među kojima i neki s liste koju predvode SDP i HNS, te Mosta, a vrlo vjerojatno je taj broj još i veći. Načelno nitko nije bio protiv sporazuma, no kad se vidjelo da svi neće ipak potpisati, unatoč tom izričitom načelu, odbijali su i drugi.

No, unatoč tome što ne postoje svi potpisi nekoliko puta je u ponedjeljak istaknuto “23 potpisa”…

Podsjetimo, HDZ je na izborima sa svojim koalicijskim partnerima osvojio nešto više od 42 % glasova i ukupno 19 vijećnika te im za većinu nedostaju barem još nekoliko.

“Ovaj sporazum rezultat je lokalnih izbora, odnosno volje birača, jer su naše kandidacijske liste dobile ukupno 52,45 % glasova birača Sisačko-moslavačke županije. Kao legitimni vijećnici, a na temelju većinske potpore birača u našoj županiji mi smo dužni poštovati demokratsko izraženu volju birača i pristupiti konstituiranju Županijske skupštine na bazi većine koju čini naših 23 vijećnika. Ova suradnja će se temeljiti na demokratskim principima i međusobnom dogovoru s ciljem očuvanja i poštivanja demokratski izražene volje birača, te s namjerom ostvarivanja najboljih razvojnih programa koji imaju za cilj povećanje standarda i dobrobiti građana Sisačko-moslavačke županije.”- rekao je Čavrak dodajući “kako ova suradnja nije protiv bilo koga i protiv bilo čega. Ona je za sve ono dobro za naše građane, za sve ono što pridonosi razvoju i dobrobiti građana i naše županije i za sve ono što je dobro za razvoj samostalne, nezavisne i suverene Republike Hrvatske”.

Potporu ovom sporazumu u ime stranaka i vijećnika svojih kandidacijskih lista dali su Zdenko Vahovec (SDP), MOST-ov Milan Brigljević, HSS-ov Željko Lenart, HNS-ova Marija Bilman te u ime Narodne stranke reformisti Darinko Dumbović.

 

SDP-ov Zdenko Vahovec je istaknuo kako se oni nisu okupili da bi bili protiv nekoga. „Izražavam zadovoljstvo što su se sve izabrane vijećnice i vijećnici iz navedenih koalicija odlučili na zajednički nastup u Županijskoj skupštini i na taj način pokazali da poštuju volju birača i da će na najbolji način zastupati volju birača. Smatram da smo ovim našim činom napravili veliki pozitivan iskorak na hrvatskoj političkoj sceni i nešto što je pozitivno u parlamentarnoj demokraciji“, rekao je Vahovec.

MOST-ov Milan Brigljević je istaknuo kako ova stranka pristaje na sporazumno formiranje Županijske skupštine od strane ovih pet kandidacijskih listi. „Dogovor o formiranju Skupštine postignut je bez ikakvih uvjeta sudionika i sa proporcionalnim sudjelovanjem stranaka i koalicija. MOST ne daje potporu nikome u predstojećem drugom krugu izborne kampanje i želimo da se ovaj čin shvati kao pokušaj doprinosa demokratskim procesima u našoj županiji. Radovat ćemo se ako svi budu poštovali ovaj dogovor i ako se formira Županijska skupština na principima dogovora i suradnje te demokratskog nadzora. Ovo nije akt rušenja mogućeg budućeg župana jer mislimo da nam je svima cilj opće dobro i napredak županije“, rekao je Brigljević.

HSS-ov Željko Lenart je izrazio zadovoljstvo što su se okupili oko ove inicijative. „Da pokažemo da se može okupiti i parlamentarna većina u Skupštini i bez one opcije koju daje župan. Obzirom da Skupština odlučuje o mnogo toga u Županiji, obzirom da vijećnici koje donose odluke su odgovorni, ovdje su se okupili odgovorni ljudi. Nadam se da nakon izbora predsjednika Skupštine, kojeg će dati ova većina koju danas ovdje predstavljamo, ćemo ostati jedinstveni, unatoč tome što se očekuju veliki pritisci od strane HDZ-a i ljudi koji vode HDZ, da se pokuša obaviti politička trgovina“, rekao je Lenart.

HNS-ova Marija Bilman je istaknula kako ta stranka podržava ovu inicijativu. „I to sa razlogom što ocjenjujemo da će zaista ova inicijativa uroditi dobrim plodom, da je ona na dobrobit svih stanovnika ove županije. ovako dobar korektiv sa Županijskom skupštinom koja će biti filter u donošenju svih odluka koje budu dolazile od župana, da će zaista ovdje biti dobro izanalizirana u ovakvom sastavu ili u ovakvoj većini Županijske skupštine sa svim ovdje predstavljenim političkim strankama. Rezultat toga će biti odluke koje ići u korist svih stanovnika i građana ove županije, a ne samo pojedinih njenih dijelova“, rekla je Bilman.

U ime Narodne stranke Reformisti obratio se Darinko Dumbović koji je istaknuo kako žele reći dosta županiji koja je danas umjetna tvorevina koja po političkom ključu daje decentralizirana sredstva. „Ono što mogu reći prije svega kao gradonačelnik Petrinje, dobro znam što znači dobra ili loša komunikacija između gradova i županije. Županije su, u ovom dijelu kada pogledamo kako funkcioniraju u liku jednog čovjeka ili jedne stranke, mi smo ovdje garancija da neće biti monopolista ili monopola jednog čovjeka ili politike jedne stranke. Ovaj sporazum će biti buduća garancija“, kazao je Dumbović.

 

Na samom kraju Čavrak je istaknuo kako im je namjera raditi za boljitak Sisačko-moslavačke županije i njenih građana te poručuje kako ovo nije koalicija, već dogovor o suradnji. O tome tko će biti predsjednik Županijske skupštine bit će riječi kada završi drugi krug lokalnih izbora.


Izjava KOORDINATORA MOST-a NEZAVISNIH LISTA ZA SMŽ POVODOM KONFERENCIJE ZA TISAK O FORMIRANJU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

“Poštovani, MOST nezavisnih lista pristaje na sporazumno formiranje Skupštine Sisačko moslavačke županije sastavljene od stranaka i koalicijskih lista koje zajedno imaju više od 50 % vijećnika. Dogovor o formiranju Skupštine postignut je bez ikakvih uvjeta sudionika i sa proporcionalnim sudjelovanjem stranaka i koalicija. Ovime MOST NL ne daje potporu nikome u predstojećem 2. krugu izborne kampanje i želimo da se ovaj čin shvati kao pokušaj doprinosa demokratskim procesima u našoj županiji. Radovat ćemo se ako svi budu poštovali ovaj dogovor i ako se formira županijska Skupština na principima dogovora i suradnje te demokratskog nadzora. Ukoliko ipak dođe do kupovine i drugih neželjenih pojava i ne uspijemo formirati Skupštinu, bit ćemo kvalitetna i konstruktivna oporba. Ovo nije akt rušenja vjerojatnog budućeg župana, jer mislimo da nam je svima cilj opće dobro i napredak županije. Ukoliko formiramo Skupštinu kao većina, nadam se dobroj suradnji s budućim županom tko god on bio.” – u potpisu je Milan Brigljević, koordinator MOST-a za Sisačko moslavačku županiju.

FOTO: sisakportal.hr

Komentirajte