Naslovnica Izbori Lokalni izbori 2017 Pogledajte kako se glasalo u ostalim gradovima i općinama SMŽ

Pogledajte kako se glasalo u ostalim gradovima i općinama SMŽ

Mnogo je općina i gradova u nedjelju, 21. svibnja, svoje čelnike dobilo već u prvom krugu.

Novska je izabrala dosadašnjeg dožupana Marina Piletića (HDZ,HSS), da zamijeni  Vladu Klasana (DLS, SDP,HSU). Piletić, koji je od 2009. do 2013. bio i dogradonačelnik Novske, dobio je 53,28 posto glasova, a Klasan 33,72 %.

Nakon tri mandata s mjesta gradonačelnika Hrvatske Kostajnice odlazi HSLS-ov Tomislav Paunović (HSLS,HSS, Reformisti). Izgubio je u prvom krugu od HDZ-ovog Dalibora Bišćana koji je osvojio 62,29 posto glasova, u odnosu na 35,44 posto Paunovića. Njih dvojica su ujedno bili i jedini kandidati. U izboru za zamjenika gradonačelnika iz redova srspke nacionalne manjine slavio je nezavisni Milan Vukelić (39,63 % u prvom krugu) ispred SDSS-ova Steve Rušnova (30,00%).

Stjepan Kostanjević (HDZ) ostaje gradonačelnik Gline. Dobio je u prvom krugu 53,81 posto glasova, a dogradonačelnik će biti Dario Žinić, sin aktualnog župana Ive Žinića. Nezavisni Radomir Lončarević skupio je nedovoljnih 31,88 posto glasova u nedjelju.

U prvom krugu izabrana je i zamjenica gradonačelnika iz redova srspke nacionalne manjine. To je nezavisna Branka Bakšić koja je dobila 39,98% glasova ispred SDSS-ova Željka Gavrilovića (22,30%).

HSP-ov gradonačelnik Popovače Josip Mišković  slavio je u prvom krugu izbora gdje ga je podržao i HDZ. Osvojio je Mišković 57,75 posto glasova u koaliciji s HDZ-om. Saša Jagarčec (SDP,HNS) dobio je 16,05 posto glasova. Mišković vlada Popovačom od 2005. godine.

Drugi krug odlučiti će o gradonačelniku Kutine gdje je HDZ-ov Zlatko Babić kao kandidat koalicije HDZ,HSLS,HSP,HSP AS, HSU osvojio 40,96 posto glasova, a aktualni SDP-ov gradonačelnik Andrija Rudić (SDP, MB 365, HSS,DSU,BUZ, LABURISTI, SDA,HDRS) 38,84 posto glasova.

Drugi krug bit će i u Petrinji, a u njega će aktualni gradonačelnik Darinko Dumbović (reformisti, BM 365, HSS, HSU, HSD, HDRS) koji je osvojio 41,69 % glasova i HDZ-ov Mihael Jurić (HDZ, HSP AS, HSLS, HKS,  UDU) koji je osvojio 35,94 % glasova. 

HDZ-ova načelnica Jasenovca Marija Mačković i dalje će obavljati tu funkciju nakon uvjerljive pobjede u 1. krugu. Kao kandidatkinja HDZ-a i HSP-a osvojila je 68,55 posto glasova dok je nezavisna Tihana Blažević, kao jedina protukandidatkinja, dobila 28,91 posto glasova. Marija Mačković je načelnica Jasenovca od 1999. godine.

U prvom krugu slavila su i oba bivša HSS-ova čelnika općina.

U Lekeniku je sada nezavisni Ivica Perović, uz podršku HDZ-a, osvojio 55,38 posto glasova dok je njegova bivša zamjenica, Marica Zlovolić, kao kandidat HSS-a i HSP-a osvojila 15,60 posto glasova.

U Majuru načelnica će i dalje biti Klementina Karanović. Ovaj put kao nezavisna kandidatkinja osvojila je 55,52 posto glasova, a HDZ-ova protukandidatkinja Ana Marija Vučić 38,53 posto. U Majuru je izabran i zamjenik načelnice iz reda srspke nacionalne manjine. To je postao, s pet glasova prednosti, nezavisni Pero Devetak koji je pobjedio SDSS-ova Đuru Jančića. 

Lipovljani su u 1. krugu izabrali nasljednika uspješnog Maria Ribara. Kao kandidat koalicije HSS,SDP,HSU,HNS izabran je sa 64,75 posto glasova Nikica Horvat. HDZ-ov Domagoj Budimir dobio je 24,77 posto glasova.

Donji Kukuruzari dobili su načelnicu iako nije osvojila 50 posto glasova. Lucija Matković (HDZ) osvojila je 48,71 % glasova, no kako je uz nju bio tek jedan protukandidat  Marko Brandić (HSS,HSP) i osvojio 40,73 posto, bilo joj je i to dovoljno za pobjedu. Zamjenik načelnice iz redova srpske nacionalne manjine bit će Dalibor Kukuruzar iz Demokratskog saveza Srba koji je sa osvojenih 66,67 psoto glasova bio bolji od SDSS-ova Milana Čekića. 

Načelnica Hrvatske Dubice postala je nezavisna Ružica Karagić koja je sa 53,09 posto glasova teško porazila dosadašnjeg HDZ-ova načelnika Tomislava Mateljaka (27,92%). Ona je svoj posao riješila u prvom krugu. Za zamjenika načelnice iz redova srpske nacionalne manjine izabran je SDSS-ov Đorđe Tomić.

Izgubio je u prvom krugu i dosadašnji HDRS-ov načelnik Topuskog Vlado Muža. Njega je pobijedio Ivica Kuzmić (HDZ) osvojivši 54,62 % glasova, dok je Muža (HDRS,HSS,SDA) osvojio tek 23,52 posto glasova. U prvom krugu izabrana je nova stara zamjenica načelnika iz redova srpske nacionalne manjine, nezavisna Jelena Roknić.

Prvi krug donio je i načelnika Gvozda. Bit će to SDSS-ov Milan Vrga osvojivši 56,73 posto glasova. Zamjenik mu je dosadašnji načelnik Branko Jovičić. Protukandidat HDZ-ov k Tomislav Kovačić osvojio je 23,52 posto glasova. Izabrani načelnik iz redova hrvatskog naroda bit će i dalje HDZ-ova Marija Idžan koja je osvojila, kao jedini kandidat, 86,15 posto glasova.

U drugom krugu birat će se načelnika Dvora. Tamo će se natjecati SDSS-ov Nikola Arbutina kojem 48,39 posto glasova u prvom krugu niej bilo dovoljno za pobjedu. Sučelit će se sa Markom Tepšićem (HSS,DSS). Izabrani zamjenik iz redova hrvatskog naroda i dalje će biti Franjo Juranović (HDZ) koji je osvojio 62,19 posto glasova.

I načelnik Martinske Vesi bit će izabran u drugom krugu 4. lipnja. Stjepan Ivoš (HDZ,HSS) osvojio je 40,40 posto glasova te će snage odmjeriti sa nezavisnim Ivicom Dadovićem (26, 40%).

U Sunji će u drugi krug lokalnih izbora HDZ-ov Grga Dragičević (40,67%) i Josip Mačak (HNS,HSU,HBPS) koji je u nedjelju osvojio 26,61% glasova. Izabrani zamjenik načelnika iz redova srpske nacionalne manjine je Robert Grabundžija (HNS).

I konačno i u Velikoj Ludini će načelnika birati u 2. krugu. Tamo idu aktualni načelnik Dražen Pavlović (HDZ, HSP AS) a osvojenih 45,45% i SDP-ov Tomislav Bišćan sa osvojenih 32,37 posto glasova.

 

 

Komentirajte