Naslovnica Vijesti Sisak Energetska obnova Osnovne škole Sela

Energetska obnova Osnovne škole Sela

U prostorijama Osnovne škole Sela održana je prezentacija projekta s kojim je za OŠ Sela izrađena projektna dokumentacija vrijednosti oko 160 tisuća kuna i koja je u 100% iznosu financirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Europskog fonda za regionalni razvoj. Temeljem ovog projekta, u veljači ove godine OŠ Sela je prijavila projekt „Energetska obnova Osnovne škole Sela“ na natječaj „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Time se ostvaruje kontinuitet u ostvarenju cilja, a to je potpuna energetska obnova OŠ Sela i podizanje energetskog razreda iz sadašnjeg D u B. Vrijednost tog projekta iznosi 4.606.886,96 kuna, a iznos sufinanciranja je 2.232.580,00 kn odnosno 48,46% od ukupne vrijednosti prijavljenog projekta.

Projekt je prezentirao Miroslav Kabelka, savjetnik za energetsku učinkovitost i regionalni voditelj klijenata iz tvrtke Planetaris koji je naglasio kako su na školskoj zgradi planirani radovi cjelovite energetske obnove škole što uključuje radove na ovojnici, vanjskoj stolariji, zamjeni energenta, zamjeni rasvjete energetski učinkovitijom i postavljanju solarnog sustava za pripremu tople vode.

Izrađenom projektnom dokumentacijom, a nakon što se izvedu radovi na energetskoj obnovi, uštedit će se oko 55% u odnosu na sadašnju potrošnju toplinske energije za grijanje, značajno će se smanjiti CO2 emisija (93,29%) te povećati kvaliteta i ugodnost boravka u školi uz pozitivan utjecaj na okoliš.

Ravnateljica škole Đurđica Bočina rekla je kako školstvo u Selima ima dugačku tradiciju od 1771. godine.

-Ova zgrada zadnji je put obnavljana i dograđivana 1996. godine. Nadamo se da će do 2019. godine, kada je plan da završe svi radovi predviđeni ovom dokumentacijom, škola zasjati u punom sjaju – kaže ravnateljica škole.

Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač kaže kako nije bilo dvojbe zašto se Grad Sisak odlučio investirati upravo u OŠ Sela.

-Ostalih osam osnovnih škola su relativno energetski već učinkovite, a OŠ Sela se nakon analize prihvatljivosti po uvjetima natječaja pokazala kao najpogodnija za prijavu. Sad smo praktički na pola puta. Imamo projektnu dokumentaciju i nadamo se da će projekt proći na natječaju za radove –zaključio je Grgurač.

(sisak.hr)

Komentirajte