1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Počinje gradnja komunalnog pristaništa na Kupi u Vrbini

- Marketing-spot_imgspot_img

Ugovor o zajedničkom sufinanciranju projekta komunalnog pristaništa u Sisku, vrijednog ukupno 5,5 milijuna eura, u Sisku su u utorak potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj Agencije za vodne putove Zrinko Zvocak, ravnatelj sisačke Lučke uprave Ivica Štefičić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Ugovorom su određeni troškovi prve faze radova koja bi počela u svibnju, a projekt obuhvaća tri faze.

Prva faza radova obuhvaća izgradnju obaloutvrde istočnog i sjevernog dijela sa šetnicom i dio lučke gradnje sa pripadajućom infrastrukturom. Prva faza također uključuje uređenje platoa sa završnom privremenom oblogom do iduće faze, te priključke na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu.

Prema razdiobi troškova Lučka uprava kao investitor uložila bi 23,8 posto (2,75 mil. kuna), Hrvatske vodi bi uložile najviše, 45,1 posto odnosno 5,2 milijuna kuna, Agencija za vodne putove 13,9 posto odnosno 1,6 milijuna kuna, a Grad Sisak daje 12,8 posto, odnosno 1,48 milijuna kuna za uređenje dijela šetnice od Vrbine do Starog grada koji je bio “proskočen” zbog ovog projekta. Županija Sisačko-moslavačka će sudjelovati sa 4,3 posto troškova, odnosno pola milijuna kuna.

Ukupno će prva faza koštati 11,5 milijuna kuna. 

U drugoj će se urediti do kraja obaloutvrda, a u trećoj će se obaviti svi strojarski radovi. Sve bi moglo biti gotovo za tri godine.

Pristanište, koje će imati 200 vezova, moći će prihvatiti riječna plovila tvrtki i građana. Objekt, po uzoru na morske marine, bit će dug 500, a širok 60 metara, a gradit će se uz sisačko naselje Vrbina.

U Sisku djeluju Kapetanija pristaništa i Riječna uprava, koje svojim radom obuhvaćaju čak sedam županija, uključujući i grad Zagreb. U Kapetaniji je registrirano oko 3500 riječnih plovila, među kojima su manji turistički brodovi i riječne jahte, od kojih će mnogi završetkom pristaništa imati siguran vez, nadzor i servis.

 

“Vjerujem da po financijskom učešću Grada Siska u ovoj prvoj fazi vidite koliko je ovaj projekt značajan Siščankama i Siščanima kada toliki iznos odvajaju za komunalno pristanište. Želja nam je vratiti Siščane rijeci Kupi, život na rijeci Kupi, da imamo što više brodica na Kupi, ali i na Savi, Odri i Lonji. Projekt je značajan ne samo u gospodarskom nego i turističkom smislu jer to je davanje novog sadržaja i potpuno nove vizure tom dijelu grada” – rekla je gradonačelnica kristina Ikić Baniček..

Inače, Grad Sisak čekao je potvrdu radova na izgradnji komunalnog pristaništa kako bi se mogli definirati i planovi za nastavak gradnje šetnice od pothodnika do Vrbine te bi se taj preostali dio šetnice trebao izgraditi odmah nakon završetka prve faze radova.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako su Hrvatske vode do sada u ovo područje ulagale uglavnom u obranu od poplava.

-Zadovoljstvo mi je da radimo i razvojne projekte za ljude kako bi građani osjetili sve blagodati rijeka, a ne samo opasnost. Drago mi je da možemo pozvati građane da koriste naše rijeke. Uloga Hrvatskih voda je da pomognemo u tim aktivnostima – rekao je Đuroković.

Župan Ivo Žinić u svom je obraćanju iskazao nadu da ovo potpisivanje predstavlja novi iskorak ka izgradnji komunalnog pristaništa u gradu Sisku.

„Sisak je grad na tri rijeke i rijeke ovdje znače život. Sisak ima preduvjete i dugu povijest u riječnoj plovidbi. Imamo puno mogućnosti za razvoj riječne plovidbe. Nekada glavni industrijski i lučki grad u Hrvatskoj, na žalost i zbog ratnih zbivanja i svega ostalog se umrtvio. Rijeke su nekako izgubile na važnosti. Ali, ovo je dokaz da su naše rijeke, i Kupa i Sava i Odra, i te kako bitne za razvitak i budućnost i grada i županije. Zajedničkim snagama i ministarstva i Hrvatskih voda i grada Siska i Sisačko-moslavačke županije pokrenut ćemo ovaj projekt” – rekao je Žinić.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti

1 KOMENTAR