9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

O obrani Pounja od poplava

- Marketing-spot_imgspot_img

U zgradi Gradskog poglavarstva Hrvatske Kostajnice održan je  radni sastanak s temom „Zaštita od poplava u području Pounja.

Uz generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, župana Ivu Žinića i njegova zamjenika Marina Piletića, sastanku su nazočili i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice i načelnici Dvora i Hrvatske Dubice, uz predstavnike Hrvatskih cesta, konzervatora i ravnatelja Županijske uprave za ceste SMŽ Stipu Šapinu.

Nakon sastanka novinarima su se obratili župan i generalni direktor.
„U koordinaciji sa Sisačko-moslavačkom županijom napravili smo današnji sastanak, što se može učiniti i kako olakšati ljudima ovog kraja i omogućiti im bolju budućnost, pružiti veću sigurnost po pitanju poplava i zaštitu od brdskih voda na ovom području. Ono što smo danas rješavali to je višegodišnji problem nemogućnosti gradnje nasipa u Hrvatskoj Kostajnici, koji iz različitih razloga nije odmakao dalje od početka prije nekih desetak godina. Dogovorili smo se da ćemo poštivati uvjete konzervatorskog odjela iz Siska, da omogućimo i dalje lijepu vizuru prema Uni. Napravit ćemo nešto niži nasip, koji će biti moguće nadograditi montažnim elementima, po potrebi spriječiti razlijevanje rijeke Une, a isto tako kasnije to ukloniti kako bi vizura ostala lijepa. Napravit ćemo zajedničke projekte, konzervatori i Hrvatske vode u kojima ćemo definirati uvjete gradnje, a naravno očekujemo i od lokalne samouprave da se na to rješenje nadogradi s mogućnošću izvedbe šetnice, javne rasvjete, a ujedno ćemo pokušati napraviti autohtono rješenje, graditi ponešto od kamena, kako bi ovo povijesno vrijedno područje sačuvali za buduća pokoljenja,“ rekao je Đuroković.

Župan je rekao kako mu je žao da se do ovakvog rješenja nije došlo ranije: „Da se to dogodilo ranije ne bi imali ovakve velike štete 2014. godine. Moram ovdje istaknuti da ovakav primjer suradnje i koordinacije donosi dobra rješenja. Smatram da bi se ovako trebali ponašati i drugi vodeći ljudi. U ovom slučaju generalni direktor Hrvatskih voda dolazi na teren. Mora se doći na teren i vidjeti problem i onda se on može riješiti. U zadnjih mjesec dana smo imali tri važna sastanka vezana za obranu od poplave na našem području. Svako područje ima svoje specifičnosti. Tako i ovdje u Pounju i zajednički smo dogovorili, svi su sudionici bili ovdje, od Hrvatskih voda, Županije, Grada, konzervatora… i onda postoji mogućnost. Od 2010. to se nije dogodilo,“ rekao je župan Ivo Žinić i dodao kako se nada da će dogovoreno biti ispoštovano i da ćemo već sljedeće godine imati gotovu dokumentaciju, a onda i mogućnost gradnje zaštitnog zida.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti