Naslovnica Vijesti SMŽ Županija povećala izdavanja za kulturu

Županija povećala izdavanja za kulturu

“Iz proračuna Sisačko-moslavačke županije te Ministarstva kulture ove je godine za programe u kulturi ukupno izdvojeno 7,2 milijuna kuna. To je dva i pol milijuna kuna više nego lani” – rekao je u ponedjeljak dožupan Marin Piletić na tiskovnoj konferenciji u sjedištu Županije prigodom uručenje ugovora Hrvatskom restauratorskom zavodu. Zavod je ove godine dobio sredstva Sisačko – moslavačke županije za program zaštite i očuvanja arheološke baštine starog grada Jelengrad, pavlinskog samostana Blažene Djevice Marije na Moslavačkoj gori, Mikleuška i utvrde Čuntić.

Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku pri Ministarstvu kulture, pohvalila je suradnju sa Županijom.

„Veliki dio programa se odnosi na sakralnu baštinu tako da su većina gradova i naselja u našoj Županiji koji imaju sakralne građevine, crkve, župne dvorove ili parohije, zastupljene ili u izradi projektne dokumentacije ili u samim radovima, kako na samim sakralnim građevinama, crkvama, tako i u interijeru njihovom i na pokretnom inventaru koja svaka od njih posjeduje. Između ostaloga financiraju se srednjovjekovna i novovjekovna profana baština na nekoliko projekata. Istaknuti posebno treba našu baštinu Zrinski – Budućnost Banovine i budući interpretacijski centar baštine Banovine, također putovima baštine Moslavačke gore i prezentaciju utvrda koje se nalaze na Moslavačkoj gori, također veliki i značajni projekt Utvrde petrinjskog kraja koje provodimo s Petrinjom, Hrvatskim šumama, Hrvatskim restauratorskim zavodom, a od ove godine i Županijom te Ministarstvom kulture”, rekla je Miletić Čakširan.

 

 

Komentirajte